Index Vakbarát Hírportál

Elbeszélgetne Szijjártó Péterrel Finnország külügyminisztere a finnek kritizálásáról

2019. július 25., csütörtök 10:19 | aznap frissítve

Elbeszélgetne Szijjártó Péterrel Pekka Haavisto, Finnország zöldpárti külügyminisztere, mert szerinte "nem normális kommunikáció" két EU-tagállam között az, ha az egyik, kormányzat által felügyelt médiájában rendre kritizáló cikkek jelennek meg a másikról - íjra a 444.hu egy finn cikk alapján. 

A magyar kormánysajtó az elmúlt napokban kiterjedt cikkekben foglalkozott Finnországgal, például ebben a cikkben aggódtak a finn sajtószabadság és médiapluralizmus miatt. A benne hivatkozott tanulmány ugyan valóban felvetette, hogy mivel a finn média négy nagy csoport tulajdonában áll, az nem jó a piaci pluralizmusnak, de minden, a sajtó szabadságát érintő kategóriában magasra értékelte a finnországi helyzetet. 

"A magyar vádak mögött talán az a gondolat rejtőzik, hogy a támadás a legjobb védekezés. De ez nem normális két EU-tagállam kommunikációjában" - mondta Haavisto a finn közszolgálati YLE cikkében, ami szerint a budapesti finn nagykövetség igyekezett helyre tenni a tárgybeli tévedéseket, még a twitteren is párbeszédbe kezdtek Kováccsal.

A cikkel kapcsolatban a Külgazdasági és Külügyminisztérium azt a reakciót közölte az Indexszel, hogy a

Külügyminisztert bármikor megkeresheti finn kollégája, hiszen jó viszonyban vannak. Amennyiben ez a kérdés felmerül, Szijjártó Péter azt fogja kérni, hogy tartsa tiszteletben az egyik legfontosabb európai értéket: a sajtószabadságot.

Rovatok