Index Vakbarát Hírportál

Húsz év börtönre ítélték a kínai "szerető anyát", aki 118 gyereket fogadott örökbe

2019. július 25., csütörtök 16:43

Húsz év börtönbüntetésre ítéltek egy 54 éves kínai asszonyt, aki 118 gyermeket fogadott örökbe és korábban hatalmas emberbarátként ünnepelte a kínai közvélemény. Li Yanxia-t, a tartományi, azon belül is a szülővárosában lévő, Wu'an-i bíróságon szerdán bűnösnek találták zsarolás, csalás, hamisítás és a társadalmi rend megzavarása miatt, írja a BBC.

A tudósítás szerint az egykori árvaház-tulajdonost, akit annak idején „Love Mother” -nak, azaz "szerető anyának" neveztek el,

2,67 millió jüanra (311 000 fontra, vagy 388 000 dollárra) büntették a 20 évnyi elzárás mellett.

Az asszonnyal együtt 15 embert, köztük a barátját is elítélték, utóbbi 12 és fél év börtönt és 1,2 millió jüanos bírságot kapott, míg a másik 14 elítéltből néhányaknak 4 évig kell börtönben maradni. 

A bíróság ugyanis megállapította, hogy Li Yanxia - más néven Li Lijuan - „visszaélt az árvaháza hírnevével", pontosabban népszerűségével. Az asszony az ítélet alapján csalásai révén hatalmas gazdasági haszonra tett szert, az elkövetett bűncselekményekkel pedig összességében megzavarták a társadalmi rendet.

A "szerető anya" néven elhíresült asszony először 2006-ban tett szert hírnévre Kínában, miután a média felfedezte, hogy több tucat gyermeket fogadott magához szülővárosában, Wu'an-ban, Hebei tartományban. Elmondása szerint a gyermekek örökbe adói ugyan házasok voltak, de elváltak.

A gyermekek iránti együttérzését azzal magyarázta, hogy volt férje 7000 jüanért eladta fiát egy kereskedőnek, ám azt is mondta, hogy neki sikerült visszaszerezni a gyermekét, az élmény hatására pedig úgy döntött, megpróbál segíteni más gyerekeken is.

Az örökbefogadásai iránti társadalmi lelkesedésnek köszönhető népszerűség révén, az általa alapított "Szerető Falu", azaz a gyermekeknek létrehozott árvaház sokak adományaiból gyarapodhatott. Sőt,  Li Yanxia jelentős vagyonra tett szert, Hebei tartomány egyik leggazdagabb nője lett.

Az árvaházról gyakran adott hírt a média, ahogyan az asszony, vélhetően csak kitalált életútjáról is. Az ugyanakkor biztosra vehető, hogy

a Li Yanxia gondozása alatt álló gyermekek száma 2017-ben elérte a 118-at.

A kínai hatóságok ugyanebben az évben kaptak több figyelmeztetést is az árvaházat övező, gyanús tevékenységekről. Egy évvel később pedig, 2018 májusában a rendőrség megállapította, az asszony bankszámláján több mint 20 millió jüan és 20 ezer dollár volt, továbbá olyan luxusjárművel kerültek a tulajdonába, mint néhány Land Rover és Mercedes-ek.

A nyomozás ezután arra jutott, hogy az asszony 2011 óta végezhetett illegális tevékenységeket, amelyekhez a gyermekeit is felhasználta. Olyan csalásokra kell gondolni, mint különböző építési helyszíneken végzett munkák akadályozása, embertelen módszerekkel. Méghozzá olyanokkal, mint például hogy az általa manipulált,

örökbefogadott gyermekeit a teherautók alá futtatta, az így bekövetkező balesettel pedig társaival megzsarolták az építőipari cégeket.

Az 54 éves asszony terhére rótták azt is, hogy a Szerető Falu építésének ürügyén is különböző pénzeket csalt ki, amelyek aztán a személyes vagyonát gyarapították.

Li-t májusban vették őrizetbe, ezután még 74 gyermek maradt a Szerető Faluban. Őket az örökbefogadójuk elfogását követően állami intézményekben, kormányzati és iskolai létesítményekben helyezték el.

Rovatok