Index Vakbarát Hírportál

Párizsban megdőlt az abszolút melegrekord

2019. július 25., csütörtök 14:41 | aznap frissítve

Párizsban megdőlt csütörtökön 13 óra 42 perckor a több mint hetvenéves abszolút melegrekord 41 fokkal, de a hőmérséklet a délután folyamán még tovább emelkedett. Az eddigi 40,4 fokos melegrekordot 1947. július 28-án mérték a francia fővárosban, ahol a Météo France csütörtökre 42 fokra jelezte előre a legmagasabb hőmérsékletet.

Az AFP szerint végül 42,6 fokon tetőzött a hőség.

Hétfő óta sújtja erős hőhullám Franciaországot, egy hónapon belül a második, és ezúttal szinte az egész ország területét érinti: a száz megyéből nyolcvanban rendelt el hőségriasztást a Météo France, amire még soha nem volt példa. Párizsban és környékén szerda óta a legmagasabb a készültség, a többi megyében egy fokozattal alacsonyabb riasztás van érvényben.

Az AFP kirakott egy ilyen összehasonlító grafikát is, szemléltetve, hogy mennyire meleg volt most Párizsban:

Németországban két nap alatt kétszer dőlt meg a melegrekord

Németországban már szerdán megdőlt a melegrekord, az észak-rajna-vesztfáliai Geilenkirchenben 40,5 Celsius fokot mértek.  A szövetségi meteorológiai szolgálat csütörtökön ismerte el a mérés hitelességét, így 40,5 Celsius fok volt az új hivatalos melegrekord Németországban.

Csütörtökön aztán ismét megdőlt a melegrekord, két nap alatt másodszor. A szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) esti jelentése szerint

az új történelmi csúcs 42,6 Celsius-fok, Alsó-Szászország tartományban, a holland határ térségében fekvő Lingen melletti mérőállomáson regisztrálták.

A hőség miatt leállítják az Alsó-Szászország tartománybeli Emmerthalnál a település egyik részéről elnevezett Grohnde atomerőművet, mert egyre melegebb a Weser folyó vize, amelyet a reaktor hűtésére használnak, írja az MTI.

A Zöldek pedig Németország legerősebb ellenzéki pártjaként a kánikulai akcióterv elnevezésű új programjukban a „home office-jog" bevezetését sürgette. Ezzel az irodai alkalmazottak élhetnének, amikor a napi csúcshőmérséklet tartósan meghaladja a 30 Celsius-fokot. A szabadban dolgozó munkavállalóknak a rendkívüli, fizetett szabadság jogát kellene megadni kánikula idejére.

Heathrow: 36,9 fok

Angilában, a Heathrow repülőtéren csütörtökön 36,9 Celsius-fokot mértek, ami új havi melegrekordnak számít júliusra. Az eddigi júliusi brit hőségrekord 36,7 fok volt.

Az angol abszolút rekord egyébként 38,5 fok. Ezt 2003 augusztusában mérték a délkelet-angliai Kent megyében.

Számos nagyvárosra kiadták a riasztást Olaszországban

40 fokos kánikula sújtja elsősorban Olaszország északi részét, ahol csütörtökön a legmagasabb szintű riasztást adták ki a szombattól várható viharok érkezéséig. Ez 13 városra – Bologna, Bolzano, Brescia, Firenze, Frosinone, Genova, Perugia, Pescara, Rieti, Róma, Torinó, Trieszt és Verona – érvényes. Pénteken Milánóra is kiadják a hőségriadót.

Az olasz légvédelemhez tartozó meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a levegő a Pó-alföldön forrósodik fel a leginkább, ahol a hőmérő két napon át negyven fokot mutat majd. Közben délen, Szicília szigetén 30-32 fokot mérnek. Idén ez a harmadik rendkívüli hőhullám Olaszországban.

Hollandia és Belgium is

Az AFP hírügynökség szerint csütörtökön Hollandiában 41,7 fokkal megdőlt a melegrekord. Belgiumban pedig már szerdán megdőlt 40,2 fokkal. Története során először adta ki a legmagasabb fokozatú, vörös riasztást a belga meteorológiai szolgálat (IRM) az országot sújtó hőhullám miatt.

Rovatok