Index Vakbarát Hírportál

Nem szavazták meg Sánchezt miniszterelnöknek, maradt a patthelyzet

2019. július 25., csütörtök 16:23

A spanyol parlament nem választotta meg miniszterelnökké Pedro Sánchezt, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkárát a szavazás második, egyben utolsó fordulójában csütörtökön Madridban, írja az MTI. Pedro Sáncheznek a szavazásban résztvevők egyszerű többségének támogatását kellett volna elnyernie ahhoz, hogy újraválasszák a posztra.

A jelenlegi ügyvezető kormányfőt saját pártja 123, valamint a Kantábriai Regionális Párt (PRC) egy képviselője támogatta igen szavazattal. Nemmel 155-en szavaztak, köztük a legnagyobb ellenzéki pártok, például a konzervatív Néppárt (PP) és a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt politikusai.

Sáncheznek szüksége lett volna a baloldali Podemos támogatására is, azonban a vezetői elfogadhatatlannak nevezték a koalíciós megállapodást, és tartózkodtak. Sánchez pártja erősödve tudta megnyerni az áprilisi választást, de abszolút többséget nem tudott szerezni.

Sánchez szerint pártja engedményeit egymás után dobták vissza, Carmen Calvo miniszterelnök-helyettes arról beszélt, hogy a Podemos túl sokat akart. A Podemos szerint viszont csak lényegtelen tárcákat ajánlottak nekik, írja a BBC.

A jogszabályi előírások szerint a spanyol törvényhozásnak két hónapja van arra, hogy megválassza az ország miniszterelnökét, különben új parlamenti választásokat kell kiírni. Spanyolországban április 28-án tartottak választásokat. Ha megint szavazni kellene, az  négy év alatt már a negyedik választás lenne.

Rovatok