Index Vakbarát Hírportál

Verekedéssel ért véget Porosenko kihallgatása

2019. július 25., csütörtök 21:51

Verekedésig fajuló incidens zavarta meg csütörtökön Petro Porosenko volt ukrán elnök távozását a kijevi Állami Nyomozó Irodából, ahol többszöri halasztás után végre megjelent a nyomozók idézésére, írja az MTI.

A kihallgatás után Petro Porosenko autójának motorháztetőjére egy ismeretlen férfi ugrott fel, akit a volt elnök testőrei lerángattak a kocsiról. Ezután dulakodás kezdődött, amely során az autóról leszedett férfi gázsprayt vetett be a testőrök ellen. Ezalatt négy másik férfi is becsatlakozott a verekedésbe. Az incidensről készült felvétel szerint a közelben állók Porosenko-ellenes jelszavakat kiabáltak. A rövid ideig tartó verekedésbe a rendőrök is beavatkoztak, de egyelőre senkit sem vette őrizetbe, a támadók elmenekültek a helyszínről. 

Porosenkónak nem esett baja, beszállt az autóba, és elhajtott. Az ukrán 24-es tévécsatorna egyik operatőre azonban megsérült.

Porosenkót egyébként tanúként hallgatták ki az ukrán nyomozóirodában egy üzemeladással kapcsolatos pénzmosási vád kapcsán. A feljelentést Andrij Portnov, a 2014-ben Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt ukrán elnök egykori hivatalvezető-helyettese tette. Portnov azután, hogy májusban visszatért Ukrajnába, többtucatnyi feljelentést tett Porosenko ellen. Az Állami Nyomozó Iroda nyolc olyan bűnvádi eljárásban folytat vizsgálatot, amelyekben érintett Porosenko.

A verekedésről felvétel is készült:

A volt ukrán elnök július 17-re, múlt szerdára, már kapott egy idézést, hogy tegyen tanúvallomást, de akkor sűrű kampányteendőire hivatkozva nem jelent meg. Ezen a héten szerdára akarta előrehozni a csütörtöki kihallgatását, amibe viszont a nyomozóiroda nem egyezett bele. Úgy tűnt, hogy megint halasztani fogják a kihallgatását, de végül mégiscsak megjelent az irodában.

Porosenko a kihallgatása után kijelentette: semmilyen eljárást nem folytat vele szemben a nyomozóiroda, és erről a kihallgatás során megerősítést kapott, valamint kilátásba helyezte, hogy hamis vád miatt feljelentést tegyen Portnov ellen. Elmondta továbbá, hogy a tulajdonában lévő Prjamij televízió elleni nyomozás szerinte a szólásszabadság megsértése.

Petro Porosenko, Ukrajna egyik leggazdagabb embere 2014. június 7-től 2019. május 20-áig volt az ország államfője. A 2019-es ukrajnai elnökválasztás második fordulójában vereséget szenvedett Volodimir Zelenszkij televíziós személyiséggel, humoristával szemben.

Rovatok