Index Vakbarát Hírportál

700 embert tárgyalás nélkül végeztek ki Kongóban

2019. július 26., péntek 06:03

Csaknem hétszáz ember eshetett áldozatul tárgyalás nélküli kivégzéseknek a Kongói Demokratikus Köztársaságban január és június között - derült ki az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatala (OHCHR) csütörtökön közzétett jelentéséből.

Az említett időszakban a biztonsági erők önkényének számlájára legalább 245 ilyen gyilkosság írható, míg az országban tevékenykedő fegyveres csoportok tagjai 418 emberrel végeztek rögtönítélő módon - írta az MTI. 

Abdul Aziz Thioye, az ENSZ kongói emberi jogi irodájának vezetője szerint mindemellett az idén valamelyest kevesebb volt a dokumentált jogsértések száma a korábbi évekhez képest. Ezt azzal támasztotta alá, hogy 2019 júniusáig összesen 3039 jogsértést jegyeztek fel, a tavalyi év azonos időszakában pedig 3324-et. Az esetek nagyjából felében a felelősség a biztonsági erőket terheli - tette hozzá.

A Kongói Demokratikus Köztársaságot a különböző törzsi konfliktusok és lázadó milíciák ténykedése mellett ebolajárvány is sújtja. A kórnak eddig már több mint 1700 halálos áldozata van, és összesen mintegy 2500-an fertőződtek meg a betegséggel.

Rovatok