Index Vakbarát Hírportál

Kim Dzsongun legújabb rakétatesztje fenyegetés Dél-Koreának

2019. július 26., péntek 09:45

A Kim Dzsongun észak-koreai diktátor által figyelemmel kísért "új típusú taktikai irányított fegyver" indítása figyelmeztetés volt Dél-Koreának, hogy hagyjon fel a csúcstechnológiájú fegyverzet importjával és az Egyesült Államokkal közös hadgyakorlataival - közölte a KCNA állami hírügynökség pénteken.

Észak-Korea két rövid hatósugarú ballisztikus rakétát lőtt fel csütörtökön az ország keleti partvidékén lévő Vonszan város térségéből. "Nincs más választásunk, mint hogy szupererős fegyverrendszereket fejlesszünk, elejét véve a nemzetbiztonságunkat délről fenyegető potenciális és közvetlen veszélyeknek" - jelentette ki Kim Dzsongun az MTI szerint.

A szöuli védelmi minisztérium felszólította Phenjant, hogy "hagyjon fel a hasonló tevékenységekkel, amelyek nem járulnak hozzá a katonai feszültség csökkentéséhez a Koreai-félszigeten". A dél-koreai védelmi tárca egyik tisztségviselője a rakétateszt amerikai-dél-koreai közös kiértékelésére hivatkozva elmondta, hogy az új típusú rövid hatótávolságú fegyverrendszer hasonló jellemzőkkel rendelkezik, mint az orosz gyártmányú 9K720 Iszkander rakéta. Azt mondta, mindkét rakéta mintegy 600 kilométert repült, mielőtt a tengerbe zuhant volna.

A dél-koreai hadsereg vezérkara korábban azt közölte, hogy az első rakéta 430, a második 690 kilométert tett meg mintegy 50 kilométeres magasságban. Az illetékes szerint ezeket az adatokat most pontosították a dél-koreai és amerikai hírszerzési hatóságok közös elemzésének köszönhetően.

A Kyodo japán hírügynökség úgy tudja, a most kipróbált rakéták az Iszkanderhez hasonló, májusban tesztelt KN-23-as típusú rövid hatótávolságú ballisztikus rakéták javított változatai lehetnek. Az amerikai külügyminisztérium szintén sürgette Phenjant, hogy tartózkodjon a további provokációtól. A tárca egyben reményének adott hangot, hogy újraindulhatnak a munkacsoport szintű tárgyalások Észak-Korea atomfegyver-mentesítéséről.

Tengeralattjáróról indítható rakétarendszeren dolgozhatnak

Ez volt Phenjan első rakétakísérlete azóta, hogy Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun június végén váratlanul harmadszor is találkozott egymással, ezúttal Panmindzsonban, a két Koreát immár 66 éve elválasztó demilitarizált övezetben. A megbeszélésre azért volt szükség, mert Trump és Dzsongun februári vietnami találkozója után a két fél között megrekedtek a Koreai-félsziget atommentesítését célzó tárgyalások.

Észak-Korea legutóbb májusban hajtott végre a csütörtökihez hasonló rakétakísérletet. Dzsongun akkor személyesen szemlélte meg egy olyan, korábban még ki nem próbált, viszonylag kicsi és gyors rakétatesztjét, amelyet szakértők szerint könnyebb az ellenség elől elrejteni, indítani, és a röppályáját is módosítani lehet.

Dzsongun a héten szemlét tett az észak-koreai hadiflotta egy újonnan épülő tengeralattjárójánál, amelyet hamarosan szolgálatba állítanak a Japán-tengeren. A látogatás körülményeiből szakértők arra következtettek, hogy a phenjani rezsim egy tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétarendszer kifejlesztésén dolgozik.

Rovatok