Index Vakbarát Hírportál

Gyalogoslámpa-forradalom Bécsben

2019. július 26., péntek 10:09

Kétszáz régi nyomógombos rendszerű közlekedési lámpát cserélnek le okoslámpára Bécsben, tájékoztatott Bécs Város Külképviseleti Irodája.

Az osztrák fővárosban 1300 nyomógombos közlekedési lámpa található jelenleg, olyan mint amilyenek Budapesten is működnek. Az új okoslámpák egy képfeldolgozó program és egy algoritmus segítségével 8 méterről fel tudják ismerni, hogy a gyalogos épp átkelni készül-e a zebrán vagy csak a cipőfűzőjét köti be. Nemcsak az emberi jelenlétet, de az állatokét is képes felismerni, így elkerülhető, hogy például egy arra repülő madár megtévessze a forgalmat. 

A kamerákat a gyalogos átkelőhelyeknél négy méter magasan helyezik el és onnan figyelik a járókelő forgalmat. A készülékben elhelyezett mini számítógép helyben, egy másodperc töredéke alatt feldolgozza az adatokat. Így gombnyomás és várakozás nélkül, szinte azonnal át is kelhet a gyalogos a zebrán. 

A berendezések kizárólag mozgásmintákat képesek felismerni, ráadásul az adatok a fedolgozás után egyből törlődnek is, így adatvédelmi problémák sem merülnek fel.

2016 óta fejleszti Bécs városa és a Grazi Műszaki Egyetem az okos lámpákat. Terveznek további fejlesztéseket is, amelyek például csoportok beazonosítását is lehetővé tennék. Ezáltal a zöld jelzés hosszát hozzá tudnák igazítani a várakozók számához, így az iskolás és óvodás csoportok is biztonságban átérhetnek az úttesten.

Mint arról nemrég beszámoltunk, a budapesti gyalogátkelőhelyek lámpáinak 15 százaléka nyomógombos, főként ott, ahol a gyalogosforgalom nem igényli a folyamatos, periodikus piros-zöld jelzésváltást. De mi dönti el, hogy a nyomógomb megnyomása után néha szinte rögtön zöldet kapjon a gyalogos, máskor viszont elviselhetetlenül sokat kelljen várnia rá? Erről olvashat cikkünkben:

Rovatok