Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas pusztítást okoz a szárazság a németországi erdőkben

2019. július 26., péntek 18:25 | négy éve frissítve

Több milliárd eurós kár keletkezett a németországi erdőkben az utóbbi hónapok csapadékszegény és meleg időjárása miatt, írja az MTI egy friss német felmérésre hivatkozva. 

Az erdőtulajdonosok és erődgazdálkodók érdekképviseleti szervezetének (AGDW) adatai szerint a "a klímaváltozás elérte az erdőket", a hőség és az elszaporodó kártevők miatt tavaly és idén nagyjából 70 millió köbméternyi tömör hulladékfa keletkezett. A szárazság hosszabb távon is ökológiai problémát okozhat, mert a fiatal fák különösen kitettek a pusztításnak. Csak Rajna-vidék-Pflaz tartományban egymillió fenyőfa károsodott, mert a nedvességhiány miatt nem tudnak védekezni a kéregrágó bogarak ellen. 

Az érdekvédelmi szervezet becslése szerint nagyjából 2,1 milliárd euró (680 milliárd forint) lehet a kár, és több vállalkozás is csődbe mehet az évszázados jelentőségű válságban. Hozzávetőleg 300 millió facsemetét kellene szerintük országszerte ültetni, hogy a vesztességet pótolják, amihez az állam támogatása elengedhetetlen. "Gyors és jelentős nagyságú segítség kell az erdők megmentéséhez" - jelentette ki a szervezet szóvivője. 

Németország területének 32 százalékát erdő borítja, ami 11,4 millió hektárt jelent.

Rovatok