Index Vakbarát Hírportál

Könnygázzal oszlatták az erőszak ellen tüntető erőszakos tüntetőket Hongkongban

2019. július 27., szombat 16:01

A rendőrségi tiltás ellenére több tízezren vonultak fel szombaton Hongkong Yuen Long nevű negyedében, hogy a múlt hétvégi demokráciapárti tüntetések résztvevőit ért erőszak, illetve az azzal kapcsolatos rendőrségi tétlenség ellen tiltakozzanak – írja a BBC.

Hongkongban már hét hete folynak kormányellenes és demokráciapárti tüntetések. A tiltakozások katalizátora az az április törvénymódosítás volt, amely értelmében a hongkongi kormány a jövőben kiadta volna a büntények gyanúsítottjait Kínának, ami az ellenzők szerint a kínai politikai befolyás erősödéséhez vezetett volna. A június eleji tüntetések hatására a városállamot vezető Carrie Lam végül június közepén határozatlan időre elhalasztotta a módosítás elfogadását, majd később halottnak nevezte a tervezetet. A demonstrációk ellek ellenére folytatódtak, a tüntetők a javaslat teljes visszavonását, Lam lemondását és a tüntetők elleni állítólagos rendőri erőszak kivizsgálását követelték. (Az erőszakból maguk a tüntetők is kivették a részüket a rendőrök ellenében.)

Egy héttel ezelőtt mérgesedett el igazán a helyzet, amikor a feketébe öltözött tüntetőket és más arra járókat nagyjából száz fehér pólós férfi támadta meg fa- és fémrudakkal a Kínához közel eső Yuen Long vasútállomásánál. A triád bűnbandáinak tulajdonított támadásban 45 fő sérült meg. A tüntetők ezután azzal vádolták a rendőrséget, hogy szemet hunytak az erőszak felett és összejátszottak a támadókkal.

A vádakat a rendőrség visszautasította – és 9 támadót már őrizetbe vettek –, de a most szombati tüntetést betiltották, ami szokatlan lépés a gyakori tüntetések színhelyéül szolgáló Hongkongban. Az indoklás szerint a rendőrség a további erőszakot szerette volna megelőzni a lépéssel.

A tiltást viszont a tüntetők figyelmen kívül hagyták, és szombaton újra több tízezren vonultak fel Yuen Longban. A rendőrség szerint többen vasrudakkal és pajzsokkal felszerelkezve érkeztek, néhányan egy rendőrautóra is rátámadtak. A rendőrök ezután kezdték meg a könnygázas oszlatást, később paprikaspray-t is bevetettek. A tüntetők egy része elvonult, mások maradtak, és dobálni kezdték a rendőröket, majd barikádot építettek. Ezután rohamrendőrök csaptak össze a tüntetőkkel – írja a Guardian.

Rovatok