Index Vakbarát Hírportál

Erőszakkal végződött az erőszak elleni tüntetés Hongkongban

2019. július 28., vasárnap 11:08

A hongkongi rendőrség 11 embert vett őrizetbe az erőszakba fulladt szombat esti tüntetés után, amelynek következtében 23-an megsérültek, ketten súlyosan, írja az MTI a honkongi sajtó alapján. A letartóztatottak között van az engedély nélküli felvonulás főszervezője is, aki szerint a megmozduláson 288 ezer ember vett részt. 

Tízezrek vonultak Hongkong Yuen Long nevű külső kerületébe szombaton, hogy tiltakozzanak az ottani vasútállomáson múlt vasárnap történt ellentüntetés, valamint a rendőrség azzal kapcsolatos intézkedései ellen. A július 21-én tartott tiltakozáson csaknem száz fehér inges férfi támadt a kínai kormány ellen tüntetőkre, 45 embert, köztük járókelőket és újságírókat is megsebesítve.

Az eredetileg békésre tervezett szombati felvonulás azonban ismét erőszakba torkollott, amikor – a rendőrség közlése szerint – a demonstrálók közül néhányan téglákat és valamiféle vegyszert tartalmazó üvegeket dobtak a rohamrendőrökre, akik közül négyen megsebesültek. A rendőrök ekkor könnygázt, gumilövedékeket és szivacsgránátokat vetettek be a tömeg szétoszlatására, később pedig a vasútállomáson is összecsaptak a demonstrálókkal, gumibotokkal és paprikasprayvel rontottak rájuk miután néhányan egy felüljáróról egy tűzoltó készüléket dobtak a rohamrendőrök közé.

A balhé közvetlen oka egy vitatott kiadatási törvénytervezet, amely a bírálói szerint lehetővé tenné a kínai pártállami hatóságoknak, hogy Hongkongban is utolérjék a rendszer ellenségeit. Tágabb értelemben viszont egy legalább másfél évtizede tartó folyamat áll a demonstrációk mögött, amely arról szól, hogy Hongkong meg tudja-e tartani a viszonylagos szabad státuszát az utóbbi években keményedő kínai diktatúrával szemben.

Rovatok