Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea orosz halászokat engedett szabadon

2019. július 28., vasárnap 07:29

A phenjani hatóságok elengedték szombaton a Hsziangeilin-8 nevű orosz halászhajót, amelyet július 17-én fogtak el észak-koreai határőrök, mert állítólag megsértette az ország területi vizeit, közölte vasárnap a phenjani orosz nagykövetség Facebook-oldalán.

Az MTI beszámolója szerint az orosz külügyminisztérium erőfeszítéseinek köszönhetően sikerült a hajó és legénysége szabadon engedését elérni. "Az észak-koreai fél (helyi idő szerint) 16 órakor értesítette V. L. Verevka kapitányt a szabadon engedésről, és a hajó 19 óra 30 perckor hagyhatta el Vonszan kikötőjét, innen (a dél-koreai) Szokcsó felé vette az irányt, ahol a legénység két dél-koreai tagja partra száll majd" – olvasható a diplomáciai képviselet állásfoglalásában.

A legénység egyik névtelenséget kérő tagja a TASZSZ orosz hírügynökség helyszínen lévő tudósítójának elmondta, hogy az észak-koreai hatóságok eltekintettek mindenféle büntetőintézkedés alkalmazásától, az incidenst teljességgel sikerült tisztázni. "A legénység teljes létszámban a fedélzeten tartózkodik, mindenki jól van" - fűzte hozzá a tengerész. A 15 orosz és két dél-koreai halászt július 17-én vették őrizetbe észak-koreai határőrök, és Vonszan városának egyik szállodájában tartották őket fogva. Oroszországnak viszonylag jó kapcsolata van Észak-Koreával,  rendszeres kereskedelmi partnere.

Dél-Korea vasárnap fogott el egy északi hajót

Dél-koreai felségvizekre tévedt az észak-koreai hadsereg egyik halászhajója három fővel a fedélzetén, a vízi járművet Jangjang katonai kikötőjébe vontatták – írta a Yonhap dél-koreai állami hírügynökség vasárnap vezérkari forrásokra hivatkozva. A fából készült hajó szombat éjjel haladt át a két Koreát elválasztó vízi határon a Japán-tengeren (más néven Keleti-tengeren). A határsértés ügyében vizsgálatot indítottak.

Az utasok egyike az észak-koreai hadsereg egyenruháját viselte. A hajó legénysége azt állította, hogy navigációs hiba miatt tévedtek dél-koreai felségvizekre.

A dél-koreai hadsereg általában hazazavarja a határsértő civil halászhajókat, de ebben az esetben a hatóságok úgy döntöttek, hogy inkább bevontatják egy kikötőbe a járművet, mert az vélhetőleg az észak-koreai katonaság tulajdonában áll.

A múlt hónapban egy észak-koreai hajónak sikerült feltűnés nélkül átjutnia a határon négy férfival a fedélzetén. A hajó Szamcsok kikötőjében vetett horgonyt. A fiaskó miatt egy dél-koreai tábornokot felmentettek tisztségéből. A négy utasból kettő kérésének megfelelően hazatérhetett Észak-Koreába, míg a másik kettő úgy döntött, inkább Dél-Koreában szeretne élni. Május 31-e és július 14-e között mintegy 380 észak-koreai hajót kellett kiutasítani dél-koreai felségvizekről illegális halászat miatt. A határsértések növekvő száma miatt a dél-koreai hadsereg fokozta az ellenőrzést a két Koreát elválasztó vizeken.

Rovatok