Index Vakbarát Hírportál

Macron meghívta Putyint Franciaországba

2019. július 28., vasárnap 14:46

Emmanuel Macron francia elnök meghívta Franciaországba Vlagyimir Putyin orosz államfőt. A francia köztársasági elnök a Földközi-tenger partján fekvő rezidenciáján, Fort de Brégançonban fogadja Putyint augusztus 19-én, a világ iparilag legfejlettebb hét országát tömörítő csoport (G7) csúcstalálkozója előtt, írta az AFP francia hírügynökség. A francia elnök feleségével, Brigitte-tel együtt ott tölti nyári szabadságát.

A G7-ek következő csúcstalálkozóját Biarritzban rendezik meg augusztus 24-26. között. A csoport egy ideig Oroszországgal kibővített formátumban (G8) is működött, de a Krím félsziget annektálása után ez véget ért. A G7-nek Franciaországon kívül Nagy-Britannia, Kanada, Németország, Olaszország, Japán és az Egyesült Államok a tagja.

Jelenleg Franciaország látja el a G7-ek elnöki tisztségét, és Macron lényegesnek tartja, hogy a legfontosabb kérdéseket és konfliktusokat illetően egyeztessen Oroszországgal. A Kreml a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek megerősítette, hogy zajlanak Putyin franciaországi útjának előkészületei, írja az MTI.

Rovatok