Index Vakbarát Hírportál

Kémfőnöke is otthagyja Trumpot

2019. július 29., hétfő 08:45

Lemondott Dan Coats, az Egyesült Államok nemzeti hírszerzési igazgatója, hivatkozik a BBC Trump-elnök twitjére. 

Coats augusztus 15-ig tölti be a tisztségét, utódja John Ratcliffe texasi republikánus képviselő lesz. A nemzeti hírszerzési igazgató egyfajta erős tanácsadó jellegű szerepkör az elnök mellett. A CIA egyetlen közvetlen felettese a hírszerzési igazgató, emellett ő felügyeli az összes többi amerikai katonai és polgári hírszerzési és elhárítási tevékenységet is.

Komoly felelőssége még, hogy ő a felelős az elnök asztalára kerülő, szigorúan titkos napi hírszerzési összefoglaló elemzésekért. Viszont ezen felül az igazgatónak viszont lényegében nincs döntési jogköre.

Coats lemondó levelében azt írta, hogy az USA hírszerző közössége erősebb mint valaha. Emellett Trump februárba arra kérte, hogy maradjon, de a külpolitikai véleménykülönbségük egyes kérdésekben kibékíthetetlennek bizonyult. 

A lap arról ír, hogy Trump többször összekülönbözött a kémfőnökeivel és Coats-szal is, utóbbival főleg Oroszország és Észak-Korea megítélése kapcsán.  Január végén Trump leszólta a teljes hírszerzését, különösen passzívnak és naivnak jellemezve őket, amiért az Irán jelentette fenyegetést másként ítélték meg, mint ő.  Coats-szal a hírek szerint főleg három téma megítélésében nem értettek egyet:

 Korea kapcsán Coats nyíltan is elmondta a kongresszus előtt, hogy valószínűtlen, hogy a kommunista ország abbahagyta volna az atomfegyverek fejlesztését. Trump viszont pont az ellenkezőjét állította.

Coats azt is sérelmezte, hogy az elnök nem tájékoztatta arról, hogy mit beszélt Putyinnal zárt ajtók mögött tavaly, Helsinkiben. Az emlékezetes találkozó után Trump az amerikai hírszerzési jelentések ellenében Putyinnak adott igazat az oroszok amerikai választási beavatkozása kapcsán, amivel még a saját szövetségeseit is sokkolta

Rovatok