Index Vakbarát Hírportál

A szolgálatos rendőr nem hitt a 112-n segítséget kérő, elrabolt lánynak

2019. július 29., hétfő 13:04

Bejelentette lemondását Ionel-Sorinel Vasilca, a román Különleges Távközlési Szolgálat (STS) igazgatója hétfőn, miután múlt héten egy elrabolt, később megerőszakolt és meggyilkolt 15 éves lány hiába hívta háromszor is a 112-es segélyhívószámot, a hatóságok nem voltak képesek idejében közbelépni, hogy megmentsék az életét. A szolgálat távozó vezetője nem ismerte el, hogy a STS bármiben is hibázott volna, lemondását csak a szolgálat tekintélyének megmentésével indokolta, írja az MTI.

A hatalmas közfelháborodást kiváltó ügyben az STS-t azért hibáztatják, mert nem tudta beazonosítani a segélyhívások helyét. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a rendőrök csak több mint 12 órával a hívások után találták meg a házat, ahol a 15 éves Alexandrát elrablója fogva tartotta.

A hétfő reggel közzétett rendőrségi belső vizsgálat közben kiderítette, hogy

a segélyhívást fogadó szolgálatos rendőr nem hitt az áldozatnak, felületesen járt el, nem próbált részleteket megtudni fogva tartása helyszínéről.

Miután a hívás helyéről meglehetősen pontatlan, túl nagy területet megjelölő információt szolgáltatott az STS, a rendőrök végül a gyanúsított beazonosításával tudtak előrelépni.

Ott aztán további órákat vártak, amíg megérkezett a letartóztatási parancs. A rendőrök azt állították, hogy az ügyészségtől utasítást kaptak, hogy várják meg a parancsot. A legfőbb ügyész azonban később azt mondta, indokolt esetben anélkül is behatolhattak volna. Végül így csak 19 órával a hívások után mentek be a házba. Ott csak emberi csontoknak tűnő maradványokat találtak, holttestet nem.

A házban lakó férfi vasárnap ismerte el a 15 éves lány, és egy korábban eltűnt 18 éves lány meggyilkolását is. Az ügyről itt írtunk bővebben>>>

A bűncselekmények feltételezett helyszínén a hatóságok több, cementtel feltöltött gödröt találtak, és nem tartják kizártnak, hogy azok további áldozatok maradványait rejthetik.

Rovatok