Index Vakbarát Hírportál

Nemrég érintetlen paradicsom volt, most belefulladhat a műanyagba a Henderson-sziget

2019. július 30., kedd 21:15

Elöntötte a műanyagszemét az UNESCO világörökség részét képező, Új-Zélandhoz tartozó Henderson-szigetet, ahol hat tonna műanyaghulladékot gyűjtöttek össze két hét alatt.

"Mindenhol szemetet találtunk. Palackokat, tartályokat, mindenféle halászati eszközt, amelyek számos országból, Németországból, Kanadából, az Egyesült Államokból, Chiléből, Argentínából vagy Ecuadorból származnak" – idézi az MTI Jennifer Lavers ausztráliai tengerbiológust, aki az elmúlt hónapban expedíciót vezetett a 10 kilométer hosszú, 5 kilométer széles Henderson-szigetre.

A Csendes-óceán közepén, Új-Zéland és Peru között félúton fekvő Pitcairn-szigetekhez tartozó korallzátonyt páratlan tisztasága és gazdag ökoszisztémája miatt az UNESCO 1988-ben vette fel a világörökségi listára. Ám harminc évvel később az óceáni áramlat már műanyag törmelékek végtelen hullámait zúdítja Hendersonra, ahol a Földön immár az egyik legmagasabb a műanyagszennyezés koncentrációja.

A lakatlan Henderson-sziget a dél-csendes-óceáni körforgás középpontjában terül el, ez a hatalmas körkörös óceáni áramlat az óramutató járásával ellentétesen mozog Ausztrália keleti partjai és Dél-Amerika nyugati partjai között, és most a világ minden tájékáról sodorja ide az élővilágot veszélyeztető műanyaghulladékot.

Lavers 2015-ben vezetett először expedíciót a szigetre, amelynek keleti partján akkor négyzetméterenként 700 darab műanyaghulladékot találtak. A szennyezést súlyosbítja, hogy a hatalmas hullámok a szemét több mint felét apró, emberi szemmel szinte alig látható részecskékre törik össze, amelyeket nem lehet eltakarítani, és amelyeket megesznek a madarak és a teknősök is.

Jennifer Lavers szervezte az idei takarító expedíciót is. Az összegyűjtött hat tonna hulladékot egyelőre nem tudták elszállítani, mivel hajójuk nem talált biztonságos helyet horgonyzásra, ezért a dagály vonalától magasabb helyen gyűjtötték össze későbbi elszállításra. A tengerbiológus 2020-ban és 2021-ben további expedíciókat tervez a szigetre, de hangsúlyozta: tapasztalatai alapján a szemétgyűjtés nem jelent hosszú távú megoldást az óceánok hulladékszennyezésére.

Rovatok