Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ-nek nem tetszik, ahogy az oroszok bánnak a tüntetőkkel

2019. július 30., kedd 15:11

Az ENSZ közleménye szerint az orosz rendőrség túlzott erőszakkal válaszolt a hétvégi moszkvai tüntetésekre, és fellépése során állítólag több mint 70 tiltakozó sérült meg. 

"A rendőrségi válasznak arányosnak kell lennie a fenyegetéssel - amikor egyáltalán van ilyen -, és végső megoldásként kell tekinteni rá" - húzta alá Ruper Colville, a világszervezet emberi jogi főbiztosságának (OHCHR) szóvivője.

Colville egyúttal felszólította az orosz hatóságokat, hogy biztosítsák a gyülekezési jogot az orosz állampolgárok számára.

A szóvivő elmondta, aggasztónak találják azokat az értesüléseket, amelyek arról számolnak be, hogy az őrizetbe vettektől megtagadják az ügyvédet, illetve a vizet és az élelmet. Colville figyelmeztetett, hogy ezek olyan alapvető jogok, amelyek az Oroszország által ratifikált nemzetközi szerződésekben is szerepelnek.

Az orosz rendőrség több mint ezer embert vett őrizetbe a szombati moszkvai ellenzéki tüntetések során. Több tiltakozót pénzbírsággal, míg másokat 3-tól 15 napig terjedő elzárással sújtottak. A hatóságoknál be nem jelentett akció részvevői az ellen tiltakoztak, hogy a moszkvai választási bizottságok, arra hivatkozva, hogy a támogató aláírások egy része hamis, elutasították több tucatnyi ellenzéki és független jelölt bejegyzését a fővárosi képviselői testület szeptember 8-án esedékes megválasztására. (MTI)

Rovatok