Index Vakbarát Hírportál

A brit fiatalok elképzelhetetlennek tartják, hogy saját lakásuk legyen

2019. július 31., szerda 12:16

A spanyol Santander Bank nemrég publikált egy átfogó felmérést, amely szerint a 34 évnél fiatalabb britek csupán negyede juthat saját lakáshoz 2026-ig. 

A kutatás szerint a brit fiatalok 70 százaléka érzi úgy, hogy a genereciójuk számára már elképzelhetetlen, hogy saját tulajdonú lakásban éljenek. 

Bár a megkérdezettek 91 százaléka továbbra is saját otthont akar szerezni, kétharmaduk arról számolt be, hogy ezt szinte biztosan nem tudják megvalósítani, hacsak nem kapnak jelentős segítséget ehhez a szüleiktől. 2006-ban még a 18-34 éves korosztály felének volt valós esélye az ingatlanvásárlásra. 

A tanulmány kimutatta, hogy az elsővásárló lakástulajdonosok száma a közepes jövedelműek körében zuhant legnagyobbat, azaz azoknál, akik évi 20 és 30 ezer font között keresnek. Azon csoport kétharmad része, amelyik mégis tudott ingatlant  vásárolni, bevallása szerint több mint évi 40 ezer fontot keres, ami a jelenlegi árfolyamon számolva nagyjából 14,3 millió forintot jelent. 

Nyilvánvaló, hogy a saját lakás iránti törekvés ugyanolyan erős, mint az előző generációknál, ez egyre inkább egy elérhetetlen álomnak tűnik. Ha semmi nem változik, az Egyesült Királyságban fennáll a veszélye, hogy a következő évtizedben csak a leggazdagabbak tudnak lakástulajdonossá válni. Ez a tanulmány figyelmeztetés kell, hogy legyen a piaci szereplőknek és az államnak egyaránt, hogy gondolkodjanak kreatívabban, és tegyék elérhetővé a lakástulajdont a következő generációknak is - mondta Miguel Sard, a Santander ügyvezető igazgatója. 

Sard elmondása szerint az elsővásárlók átlagos életkora 25 évről 33 évre emelkedett az elmúlt két évtizedben. Az is kiderült, hogy a háromszobás házak a legkeresettebbek.

A jelentés a jelzálogpiac újragondolására szólította fel az érintett állami és piaci szereplőket. Eszerint a pénzügyi intézeteknek rugalmasabb és megfizethetőbb hitelezési kritériumokat kéne bevezetniük .

Az ötezer 18 és 40 év közötti ingatlantulajdonnal nem rendelkező megkérdezett fele mondta azt, hogy a legfőbb céljuk az életben egy saját tulajdonú otthon megszerzése. Ez az arány több, mint a gyerekvállalást (27%) vagy a házasságot (19%) legfontosabbnak ítélők gyakorisága. 

A potenciális elsővásárlók 42 százaléka egyáltalán nem is rendelkezik megtakarításokkal. Nemek szerinti eloszlás tekintetében úgy tűnik, hogy a férfiak kétszer annyit (11660 font) tudnak félretenni, mint a nők (5620 font). Azonban minden harmadik férfi és minden második nő nem képes pénzt félretenni a fennálló körülmények között. 

(The Guardian)

Rovatok