Index Vakbarát Hírportál

Két újabb ellenzéki tüntető ellen emeltek vádat Moszkvában

2019. augusztus 1., csütörtök 20:38 | aznap frissítve

Újabb két ellenzéki tüntető ellen emeltek vádat tömeges rendbontásban való részvétel címen csütörtökön Moszkvában – írja az MTI. 

A két férfi a vád szerint könnygázt használt, valamint kővel és üvegekkel dobálta meg a rendőröket, részt vett a kordon átszakításában és erőt alkalmazott hivatalos személy ellen a múlt szombati tiltakozó megmozduláson. Ha elítélik őket, háromtól öt évig terjedő szabadságvesztést kaphatnak.

Ügyvédjük szerint a két vádlott nem vett részt az akcióban, mert egy moszkvai bíróságon éppen egy be nem jegyzett képviselőjelölt-aspiráns, Ljubov Szobol tárgyalását figyelték. Ezzel a tömeges rendbontás címen megvádolt személyek száma háromra nőtt.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) csütörtökön közölte, hogy eddig öt gyanúsítottat vett őrizetbe, és tíz személy ellen indított eljárást tömeges rendbontás címen. 

A hatóságokkal előre nem egyeztetett megmozdulás részvevői az ellen tiltakoztak, hogy a moszkvai választási bizottságok – a támogató aláírások egy részének meghamisítására hivatkozva – elutasították több tucatnyi ellenzéki jelöltaspiráns bejegyzését a fővárosi képviselői testület szeptember 8-án esedékes megválasztására. Közülük többek fellebbezését a fővárosi választási bizottság elvetette.

Az érintettek közül központilag irányított politikai diszkriminációra hivatkoztak, és a nem egyeztetett utcai tiltakozás eszközét választották a hatósági figyelmeztetés dacára. Az elutasított ellenzéki jelöltaspiránsok melletti szombati moszkvai tüntetéssorozat alatt a belügyminisztérium szerint 1074, az OVD-Info civilszervezet szerint pedig 1373 embert vettek hosszabb-rövidebb időre őrizetbe. 

Rovatok