Index Vakbarát Hírportál

Majmoknak nevezte egy ENSZ-delegáció fekete tagjait Ronald Reagan

2019. augusztus 1., csütörtök 11:21

"Azok a majmok az afrikai országokból, basszus, még mindig kényelmetlenkednek a cipőikben"

mondja Ronald Reagan korábbi amerikai elnök, aki éppen Richard Nixonnal, szintén korábbi amerikai elnökkel beszél telefonon egy hangfelvétel szerint, amit az Atlantic tett közzé. (Itt például meghallgatható az angol nyelvű rasszista beszélgetésrészlet.)

A lap szerint Reagan egy ENSZ-delegáció tanzániai tagjairól tette a megjegyzéseket, mégpedig 1971-ben, amikor egy szavazáson az ENSZ Kínát ismerte el az USA-szövetséges Tajvan helyett. A két elnök arról is diskurált, hogy a voksolás közben a tanzániai delegáltak táncra perdültek, írja a Guardian.

A beszélgetés idején a majmos megjegyzésen jót röhögő Nixon amerikai elnök volt éppen, Reagan pedig Kalifornia kormányzója.

A hangfelvételt publikáló Atlanticban Tim Naftali írt cikket a beszélgetésről, aki 2007 és 2011 között a Richard Nixon elnöki könyvtár és múzeum vezetője volt. A cikk szerint már 2000-ben ismert volt ez a beszélgetés, de Reagan védelmében nem publikálták.

2004-ben halt meg a színészből lett népszerű politikus, Naftali akkor kért hozzáférést a teljes hanganyaghoz és idén júliusban kapott is az amerikai nemzeti archívumtól.

Rovatok