Index Vakbarát Hírportál

Salvini zsarolással vádolja a német kormányt menekültügyben

2019. augusztus 1., csütörtök 19:53 | aznap frissítve

Zsarolásnak nevezte Matteo Salvini olasz belügyminiszter Berlin kérését, miszerint Németország csak akkor vesz át menedékkérőket Olaszországtól, ha Róma engedélyezi a Sea-Eye német civil szervezet hajójának kikötését 40 migránssal a fedélzetén. Az MTI azt írja: Matteo Salvini közösségi oldalán tudatta, hogy Berlin ezt szabta feltételként az Európai Bizottság felé, a Bizottság pedig értesítette erről Rómát.

Ez tényleges zsarolás, jelentette ki az olasz belügyminiszter. Szerinte Berlin követelése bizonyítja, hogy a többi európai ország Olaszországot saját menekülttáborának tartja. "Ennek vége, nem parancsol nekünk senki, és nemet mondunk az invázióra" - hangsúlyozta Matteo Salvini.

A Bruno Gregoretti nevű olasz hadihajó július 25-én 133 embert mentett ki Málta mellett a tengerből, akik gumicsónakkal indultak el Líbia partjaitól Európa felé. Ugyanezen a napon több, mint száz másik ember valószínűleg életét vesztette Líbia partjainál. Matteo Salvini az olasz katonai hajó kikötését csak azután engedélyezte a szicíliai Augustában, miután Németország mellett még Franciaország, Portugália, Luxemburg és Írország is jelentkezett a migránsok kisebb csoportjainak befogadására.

Ezzel egy időben Matteo Salvini szerdán belügyminiszteri rendelettel tiltotta meg a Sea-Eye hajójának kikötését az olaszországi partokon. Az Alan Kurdi nevű hajó 40 embert vett fel a fedélzetére a líbiai vizeken. "Ha az NGO valóban szívén viseli a migránsok sorsát, tartson Tunézia felé. Ha viszont azt gondolja, hogy Olaszországba jön, minisztert tévesztett" - írta Salvini.

A 2015-ben a török partokon meghalt szír menekült kisfiúról elnevezett Alan Kurdi július első hetében 65 embert vitt Máltára. Ezután a civil hajó ismét útnak indult Líbia irányába.

Rovatok