Index Vakbarát Hírportál

Rekordnagyságú, négy és fél tonnás kokainfogás Hamburgban

2019. augusztus 2., péntek 15:55

Minden korábbinál nagyobb, 4,5 tonnás kokainszállítmányt foglaltak le Németországban, Hamburgban, írja az hamburgi vámhivatalra hivatkozva az MTI.

A kábítószerrel megpakolt konténer az uruguayi Montevideóban került fel egy teherszállító hajóra, és címzése alapján a belgiumi Antwerpenbe kellett volna megérkeznie. A szállítólevele szerint szójababot tartalmazott, de amikor egy algoritmus alapján kiválasztották ellenőrzésre, 211 fekete sporttáskát találtak benne. A táskákból több mint 4200 csomag kokain került elő.

A rekordmennyiségű kokaint már július közepén lefoglalták, ezt azonban egészen addig titkolták a hatóságok, amíg nagyszabású biztonsági intézkedések mellett meg nem semmisítették a szállítmányt.

A lefoglalt kábítószer piaci értékét egymilliárd euró ( 330 milliárd forint) körülire becslik. A hamburgi vámhivatal tájékoztatása szerint ugyanis nagy tisztaságú anyagról lehetett szó, amit akár a háromszorosára is hígíthattak volna. 

A Norddeutscher Rundfunk (NDR) regionális közszolgálati médiatársaság értesülése szerint a hamburgi vámosok július végén is lefoglaltak egy jelentős, 1,5 tonnás kokainszállítmányt, amelyet egy brazíliai kikötőből indítottak útnak, dohányáru közé elrejtve, ugyancsak Antwerpenbe.

Az NDR összeállítása szerint világszerte egyre több a jelentős nagyságú kokainfogás. Ez a növekedés ugyanakkor nemcsak a hatósági munkamódszerek javulásáról árulkodik, hanem arról is, hogy a drogkartellek többször próbálkoznak azzal, hogy egyszerre juttassanak célba nagy mennyiségű kábítószert. Ebből pedig arra lehet következtetni, hogy a kartellek gond nélkül elviselnek komoly veszteségeket, ha egy-egy szállítmányukat elfogják.

A jelenség egyik oka, hogy Dél-Amerikában folyamatosan növekedik a kokaintermelés, a kábítószerhez szükséges növényt egyre nagyobb területen termesztik, és mind hatékonyabb eljárásokkal vonják ki belőle az illegális anyagot. Az európai rendőrök attól tartanak, hogy a termelés bővülése az erőszak elharapódzásával, a szervezett bűnözői csoportok közötti hatalmi küzdelmek elmérgesedésével járhat Európában is.

Rovatok