Index Vakbarát Hírportál

Fekete furgonban vitt el az orosz rendőrség egy ellenzéki aktivistát, ismét százakat tartóztattak le

2019. augusztus 3., szombat 15:45 | aznap frissítve

Jóval magasabb lehet azoknak a száma, akiket elvitt a rendőrség egy, a helyhatósági választások függetlenségéért tartott moszkvai tüntetésen, mint azt az orosz hatóságok állítják, a letartóztatottak között van az ellenzék egyik vezéralakja, Ljubov Szobol is, írja a BBC. Szobol éppen úton volt egy tiltakozásra, amikor

rendőrök egy fekete furgonba rakták, és elvitték.

Azután kezdődtek megmozdulások az orosz fővárosban, hogy számos ellenzéki indulót kizártak a a helyhatósági választásokról, a kizárást követő tüntetésekről százával vitte el az orosz rendőrség a tüntetőket, többük ellen vádat is emeltek már azóta, van akire 15 év börtön is várhat "tömeges felforgató tevékenység" miatt. 

Bár a rendőrség 30 letartóztatásról beszél a legutóbbi megmozduláson, egy független megfigyelő szervezet kezdetben 194 emberről beszélt, később már 600-ra tették a letartóztatások számát, és hat esetben rendőri brutalitásról is érkeztek beszámolók. Szobol, aki ügyvéd és videóblogger, közte van azoknak a jelölteknek, akiket kizártak az önkormányzati választásokon történő részvételből. A tiltakozások egy másik prominens alakját szintén elvitte a rendőrség, őt egy időre kórházba is szállították, miután – állítólag allergia miatt – megduzzadt és bevörösödött a feje.

Az orosz választási bizottságok az elmúlt hetekben összesen 57 ellenzéki és független képviselőjelölt regisztrálását tagadták meg, azzal az indoklással, hogy többük esetében az összegyűjtött támogató aláírások több mint 10 százaléka nem volt hiteles. Az elutasított politikusok ezt képtelenségnek nevezték, és azt állították, hogy leadott dokumentumaikat manipulálták.

(Borítókép: Shamil Zhumatov/Reuters)

Rovatok