Index Vakbarát Hírportál

A mészárlás előtt online posztolhatta gyűlöletkiáltványát a texasi lövöldöző

2019. augusztus 4., vasárnap 15:32

Az amerikai média megnevezte az augusztus 3-ai El Pasó-i lövöldözés elkövetéséért felelős 21 éves férfit, Patrick Crusiust - írja a Sky News.

Crusius fülvédőben, munkavédelmi szemüvegben ment be abba a Walmartba, ahol lemészárolta az embereket, az első hírek szerint egy AK47-es gépkarabéllyal gyilkolt, de ezt egyelőre nem erősítették meg.

A támadó Dallas egyik külvárosából, Allenből származik, vagyis valamivel több mint ezer kilométert vezetett azért, hogy öljön.

Egyelőre vizsgálják, hogy rasszista indítékú bűncselekmény történt-e, de az eddigi informácóik alapján több mint valószínű a dolog. Egyrészt El Pasónak jellemzően latino lakossága van, másrészt rendőrségi forrásokra hivatkozva több helyen azt írják, ogy Crusius azt mondta a nyomozóknak, hogy az volt a célja, hogy minél több mexikóit öljön meg.

Ezzel párhuzamosan az FBI vizsgál egy kiáltványt, ami nem sokkal a lövöldözés előtt jelent meg az 8chan nevű fórumon, ami már a christchurchi mészárlás idején is bekerült a hírekbe. A rengeteg kulturális utalással operáló christchurchi merénylő is erre a fórumra töltötte fel a saját kiáltványát a vérengzése előtt.

A négyoldalas szöveget húsz perccel azelőtt posztolták az oldalra, hogy a rendőrséghez befutott az első segélyhívás - írja a BBC. A dokumentumban a szerző egy invázióhoz hasonlítja az USA latino lakosságát, amelyik kulturálisan és etnikailag teljesen rátelepedett az USA lakosságára. Ezen felül a szerző a christchurchi mészárlás elkövetőjével is sorsközösséget vállal.

Egy volt szomszédja szerint Crusius elég magányos ember, nem sok információ jelent meg eddig róla. Egy, a lakhelyétől nem messze lévő külvárosba járt gimnáziumba, ahol 2017-ben érettségizett, majd pedig a Collin megyei főiskolán kezdte meg a tanulmányait.

Rovatok