Index Vakbarát Hírportál

Húsz embert őrizetbe vettek Hongkongban, újra ezrek az utcákon

2019. augusztus 4., vasárnap 14:26

Több mint húsz embert vettek őrizetbe a szombati demonstráción Hongkongban, ahol vasárnap ismét ezrek vonultak utcára, folytatva a hónapok óta tartó tüntetéssorozatot, írja a South China Morning Post (SCMP).

Szombaton hongkongiak tízezrei tüntettek elsősorban a kiadatási törvény módosítását célzó, már felfüggesztett tervezet teljes visszavonását, valamint a demonstrációk során alkalmazott rendőrségi fellépés kivizsgálását követelve. A demokráciapárti tüntetők egy csoportja leszedett rúdjáról egy kínai zászlót, és a Viktória-kikötőnél vízbe dobta.

A kínai kormány Hongkongi és Makaói Ügyekért Felelős Hivatala vasárnap határozottan elítélte a kínai nemzeti zászló meggyalázását, és megerősítette Peking állásfoglalását arról, hogy teljes mértékben támogatja a hongkongi kormányzatot és a helyi rendőrséget a radikális tüntetők megfékezésében és a rend helyreállításában. Úgy fogalmazott, hogy a központi kormányzat nem fogja tétlenül nézni a helyzet további alakulását. Hozzátették azonban: hisznek abban, hogy Hongkong képes felülkerekedni az előtte álló nehézségeken és kihívásokon.

Arra, hogy a kínai hadsereg hongkongi helyőrsége bevethető a tüntetések megfékezésére, az utóbbi időben történtek utalások kínai részről, de Hua Csun-jing külügyi szóvivő pénteken alaptalan és félelemkeltő szóbeszédnek nevezte ezt.

A vasárnap kora délután kezdődött felvonulás eddig békésen zajlik, a rendőrség azonban felkészült az összecsapásokra is, vízágyút felállítva a menet útjába eső rendőrállomás védelmére. Az előző napi összecsapások során ugyanis egy csoport tüntető festékkel jelölte meg az egyik rendőrőrsöt, és járműveket rongált meg az állomás területén belül. A hatóságokkal szembeni bizalmatlanság és elégedetlenség egyre nő a demonstrálók körében, miután az elmúlt hónapokban több esetben történtek erőszakos összecsapások a rendőrök és a tüntetők között.

A hétvégi megmozdulások idején a tüntetők hétfőre általános sztrájkra szólították fel Hongkong lakosságát. A hongkongi helyzetről itt írtunk bővebben>>>

Rovatok