Index Vakbarát Hírportál

Irán azt állítja, újabb külföldi olajtankert foglalt le

2019. augusztus 4., vasárnap 11:15 | aznap frissítve

Az iráni Forradalmi Gárda egy újabb külföldi olajtankert foglalt le a Perzsa- (Arab)-öbölben, írja a BBC az iráni állami médiára hivatkozva. Arról nem tudni, milyen zászló alatt hajózott a tanker.

Az AFP szerint azt állítják, hogy a tanker „üzemanyagot csempészett egyes arab országoknak." Szerintük a tanker 700 ezer liter üzemanyagot szállított. A legénység hét tagját őrizetbe vették.

A Farsz iráni hírügynökség szerint az eset még szerdán történt, a hajót az Öböl északi részén, Fárszi-sziget közelében tartóztatták fel. A tankert Busehr kikötőjébe vitték, és a szállítmányát átadták a hatóságoknak. A BBC hozzáteszi, hogy akármelyik hajóról is van szó, úgy tűnik, nem jelezték, hogy eltűnt volna.

Irán legutóbb július 20-án foglalt le Irán a múlt héten egy brit tartályhajót a Hormuzi-szorosban, amelyen keresztül a Közel-Kelet olajforgalmának jelentős része bonyolódik. Azóta is fogva tartja a Stena Impero legénységét.

Irán akkor azt állította, hogy a tanker összeütközött egy iráni halászhajóval. London ezt tagadta, szerintük Omán területi vizein fogták el a hajót. Szankciókat is bevezettek az eset miatt Teheránnal szemben

Az iráni Forradalmi Gárda azután foglalta le a brit tankert, hogy az Egyesült Királyság lefoglalt egy iráni hajót Gibraltárnál, ami az Európai Uniós tiltás ellenére olajat szállított Szíriába. Az eset tovább fokozta az egyébként is rendkívül feszült viszonyt Irán és az Egyesült Államok, illetve az Egyesült Királyság között.

Rovatok