Index Vakbarát Hírportál

Mexikó kérheti az El Pasó-i lövöldöző kiadatását

2019. augusztus 5., hétfő 13:36

Mexikó fontolgatja, hogy a vasárnapi El Pasó-i lövöldözés elkövetőjének kiadatását kéri az Egyesült Államoktól, mert a húsz halálos áldozat közül heten mexikóiak voltak, közölte Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter.

 "A történteket a mexikói származású amerikaiak közössége és az Egyesült Államokban élő mexikóiak ellen elkövetett terrortámadásként értékeljük. Számunkra ez a személy egy terrorista" - mondta Ebrard.  A főügyész hivatala most vizsgálja, hogy a gyanúsított, a 21 éves Patrick Crusius ellen vádat tudnak-e emelni mexikóiak ellen elkövetett terrorizmus miatt, de vizsgálják azt is, hogy vádat tudnak-e emelni azok ellen, akik az elkövetéshez használt fegyvert eladták neki.

Ebrard kifogásolta a laza amerikai fegyvertartási törvényeket, és sérelmezte az idegengyűlöletet is. "Semmit sem lehet erőszakkal megoldani, ahogy azzal sem, amit az idegenek, a külföldiek és a bevándorlók elleni gyűlöletnek nevezünk" - tette hozzá. El Paso közvetlenül a mexikói-amerikai határon fekszik, számos mexikói naponta ingázik a határon keresztül munkahelyére vagy egyszerűen csak bevásárolni.

Az első lövések eldördülése előtt mintegy fél órával a támadónak, Patrick Crusiusnak tulajdonított hosszú bejegyzés jelent meg az interneten. Az írásban a szerző tudatta: tette "válasz" lesz a spanyolajkúak tömeges bevándorlására, inváziójára a déli határon át. A legfrissebb értesülések szerint a halottak között hét, a sebesültek között kilenc mexikói van.

Trump szigorítana

Donald Trump amerikai elnök hétfőn sürgette, hogy a kongresszus szigorúbb törvényben szabályozza a fegyvervásárlásokhoz szükséges háttérellenőrzéseket.

Trump, aki a Fehér Házban készül sajtónyilatkozatot tenni a témában, Twitter-üzenetében hangsúlyozta, hogy az áldozatok halála nem lehetett hiábavaló, és felszólította a két fő politikai pártot, hogy tegyen lépéseket a fegyvervásárlás előtti háttérellenőrzések kiterjesztése érdekében.

"Nem szabad, hogy a texasi El Pasóban és az ohiói Daytonban meggyilkoltak halála hiábavaló legyen. Hasonlóan azokhoz, akik súlyosan megsebesültek. Sosem szabad elfelednünk őket, sem azokat, akik előttük voltak" - írta. 

Rovatok