Index Vakbarát Hírportál

India letarolja Kasmírt: kijárási tilalom, alkotmánymódosítás, házi őrizet

2019. augusztus 5., hétfő 05:15

Szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be az indiai hatóságok hétfőn Kasmír általuk ellenőrzött részén annak hatására, hogy az utóbbi napokban jelentősen megnőtt a feszültség a vitatott hovatartozású területen.

Az indiai hadsereg betontorlaszokkal és szögesdrótkerítéssel akadályozza a közlekedést Dzsammu és Kasmír állam legjelentősebb városában, Szrinagarban az egyes kerületek között, de más kisebb városokban is.

Gyakorlatilag kijárási tilalom van: meghatározatlan ideig nem nyitnak ki az iskolák, tilos minden nyilvános gyülekezés, blokkolják az internet- és a mobiltelefon-hálózatot.

Utóbbiak gyakori eszközei annak, hogy akadályozzák India-ellenes gyűlések megszervezését. Több helyi politikust házi őrizet alá helyeztek.

Sőt, a CNN tudósítása szerint India kormánya arról döntött, hogy vissza kívánja vonni az alkotmány azon részét, amely Kasmír számára különleges kiváltságokat biztosít. A 370. cikk, amely Dzsammunak és Kasmírnak nagyobb autonómiát biztosít, mint bármely más indiai államé, éppen azért roppant érzékeny pont, mert ezen alapult az, hogy a Kasmír hercegi állam csatlakozott Indiához.

Amit Sah indiai belügyminiszter a tévé által is közvetített parlamenti beszédében jelentette be, hogy visszavonják az indiai szövetségi alkotmány 370. cikkét, amely különleges státussal ruházza fel Dzsammu és Kasmírt.

A szövetségi államot újjászervezik

- fogalmazott a tárcavezető.

Már az idevágó előzetes bejelentés is hatalmas közfelháborodást váltott ki, tüntetések kezdődtek. Az  indiai hatóságok pénteken egy pakisztáni területről működő csoport támadására figyelmeztettek. Ennek hatására indiai turisták, zarándokok és munkások ezrei hagyták el pánikszerűen a térséget. Szombati értesülések szerint az indiai hatóságok a régióban legalább öt pakisztáni szélsőségessel végeztek, akik egy támadást készítettek elő. Pakisztán tagadta ezt.

India július végén jelentette be, hogy tízezer katonát küld az észak-indiai Dzsammu és Kasmír államba a lázadók elleni műveletek megerősítésére. Bár az indiai kormány nem szokott ezzel kapcsolatban adatokkal szolgálni,

nem hivatalos becslések szerint 300 és 500 ezer közé tehető a Dzsammuban és Kasmírban szolgálatot teljesítő indiai erők létszáma a félkatonai és a rendőri erőkkel együtt.

Az újabb csapattelepítésre az indiai erők által folytatott biztonsági offenzíva nyomán kerül sor, és azt követően, hogy Ajman az-Zaváhiri, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetője nemrég a Kasmírban állomásozó indiai erők elleni támadásokra szólította fel az iszlamista harcosokat, miután indiai biztonsági erők megölték az al-Kaida kasmíri ágának vezetőjét.

Pakisztán hétfőn határozottan elítélte és törvénytelennek minősítette a különleges alkotmányos státus visszavonását, és fogadkozott, hogy minden eszközt bevet, hogy megakadályozza a döntés végrehajtását.

Indiai hétfőn újabb nyolcezer katonát vezényelt Dzsammu és Kasmírba, amivel megerősíti az ott állomásozó kontingensét, illetve harckészültségbe helyezte az ország összes katonai egységét.

Ráadásul, mint kiderült, házi őrizetbe helyezték hétfőre virradóra a tagállam befolyásos pártjainak vezetőit.

A vitatott hovatartozású himalájai Kasmíron három ország, India, Pakisztán és – kisebb részben – Kína osztozik. India és Pakisztán 1947-es függetlenné válásuk óta több háborút is vívott Kasmírért. Újdelhi többször is azzal vádolta Iszlámábádot, hogy támogatja a Kasmír indiai, zömében muszlimok lakta részén – hivatalos nevén Dzsammu és Kasmír államban – tevékenykedő fegyveres szakadár csoportokat, amelyek több merényletet is elkövettek a térségben. Iszlámábád elutasítja az erről szóló vádakat.

Rovatok