Index Vakbarát Hírportál

Barikádot emelő tüntetők közé hajtott egy autós Hongkongban

2019. augusztus 5., hétfő 07:47

Általános sztrájkot hirdettek a hongkongi tüntetők, miközben továbbra sem akar lemondani Carrie Lam hongkongi kormányzó, aki szerint a hónapok óta tartó tüntetéshullám fenyegetést jelent az egy ország, két rendszer elvére, valamint Hongkong fejlődésére és stabilitására.

A rendőrség a vasárnapról hétfőre virradóra történt összecsapások miatt 44 embert vett őrizetbe. A rendőrök többször vetettek be könnygázt a demonstrálók ellen, akik egy-egy tömegoszlatás után újabb helyszíneken gyűltek ismét össze.  A tiltakozók az általános sztrájkra szólító felhívásuk után hétfő kora reggeltől a közlekedést megbénító akciókba kezdtek, különféle tárgyakkal, például tűzoltókészülékekkel akadályozták a vonatajtók zárását és barikádokat építettek az autóutakon. 

A barikádemelésből már incidensek is voltak, az egyik neten terjedő videón azt lehet látni, hogy egy autós többször nekimegy az egyik barikádnak, majd az emberek között áthajt a tömegen. 

Közben a hongkongi repülőtér eddig több mint 200 járatot törölt, miután a légiirányítók közül szokatlanul sokan jelentettek váratlanul beteget. Helyi idő szerint reggel 9 órától a repülőtérre közlekedő gyorsvonat közlekedését felfüggesztették csaknem két órára, ezzel jelentősen megzavarva nyolc másik vonat közlekedését is.  A hongkongi kormányzó hangsúlyozta: a hasonló akciók nagyon nehéz helyzetbe hozzák a várost. Hozzátette: a kormányzat elkötelezett a rend fenntartása és a bizalom helyreállítása iránt. Lam arra kérte a tiltakozókat, gondolják végig, vajon nem 7 millió ember jólétével játszadoznak-e. 

A kiadatási törvény tüntetéshullámot kiváltó módosítását célzó tervezetet a hongkongi kormányzó a tüntetések nyomására július 9-én ugyan halottnak nyilvánította, de nem vont vissza. A módosítás lehetővé tette volna, hogy az egyébként különleges közigazgatási státust élvező Hongkong olyan feleknek - köztük Kínának és Tajvannak - adhasson ki gyanúsítottakat, amelyekkel eddig nem volt kiadatási egyezménye. A tervezet ellenzői attól tartanak, hogy Peking visszaélne a lehetőséggel, és a politikai menekültek ellen használná fel. 

(MTI, Index)

Rovatok