Index Vakbarát Hírportál

Szuperhatalmat kapott Salvini az olasz parlamenttől

2019. augusztus 5., hétfő 23:13

Hétfő este megszavazta az olasz parlament felsőháza a migrációs intézkedések további szigorítását, írja az MTI. Az új törvények az olaszországi partokhoz fedélzetükön migránsokkal érkező civilhajók kitiltását is lehetővé teszi.

A 18 cikkből álló intézkedéscsomagról a belügyminiszter, Matteo Salvini bizalmi szavazást kért. A szavazáson résztvevő 238 szenátorból 160 voksolt igennel, 57 nemmel, 21 tartózkodott.

 

A Salvini vezette kormánypárti Liga támogatta a törvényt, a másik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) frakciótagjai közül néhányan nem vettek részt a szavazáson, ezzel tiltakozva a migrációs intézkedések ellen. Az ellenzéki balközép Demokrata Párt (PD) nemmel voksolt. A szintén ellenzéki jobbközép Hajrá Olaszország (FI) jelen volt az ülésteremben, de nem szavazott, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) tartózkodott: ezzel nem támogatták az M5S kormányát, de segítették a Salvini-törvény elfogadását.

A PD tagjai a szenátusi ülésteremben azt kiabálták, hogy a Liga-M5S  kormány törvénnyé tette az embertelenséget.

Az Action Aid szervezet olaszországi csoportja szerint a Salvini-törvény "bűnözéssé léptette elő a migrációt és a tengeren nyújtott segítséget".

A törvénycsomagot a képviselőház már július 25-én megszavazta.

A szavazás előtt Matteo Salvini úgy nyilatkozott az újságíróknak, hogy ez a törvénycsomag "ajándék Olaszország és a világ számára". Hangsúlyozta, hogy a rendelkezések erősítik a határok és a tenger ellenőrzését, valamint növelik az olasz hatóságok mozgásterét. Megjegyezte, a szigorítás az "embercsempészeket segítő hajókra" vonatkozik. A Matteo Salvini nevével fémjelzett úgynevezett második migrációs és biztonsági törvénycsomag a tavaly év végén hatályba lépett rendelkezéseket módosítja és szigorítja.

Ahogy az olasz sajtó fogalmazott, az újabb migrációs jogszabályok "szuperhatalmat" adnak a belügyminiszter Matteo Salvininek, aki teljesen hatáskörébe vonja az olaszországi tengereken áthaladó hajók feletti ellenőrzést.

Legyenek ezek olasz vagy külföldi nem kormányzati szervezetek hajói (NGO), valamint kereskedelmi hajók vagy katonai hajók.

A jogszabályok értelmében a belügyminiszter rendeli el az olasz nemzetbiztonságra veszélyesnek tartott hajók kitiltását az olasz tengerekről, nem engedélyezve ezek áthaladását, kikötését vagy az olasz felségvizeken való megállását. A belügyminiszternek ehhez minden esetben a védelmi és közlekedési miniszter beleegyezésére is szüksége van - amit utóbbiak eddig minden esetben megadtak.

A törvénycsomag első négy cikke az Olaszországba bevándorlókat szállító NGO-hajókra vonatkozik. A szöveg hangsúlyozza, hogy a civilhajók az illegális bevándorlást pártolják. Az olasz parton kikötő NGO-hajó kapitányát - a korábbi intézkedésekhez képest szigorúbban - 150 ezertől egy millió euróig terjedő közigazgatási szankcióval sújtják, a hajót az olasz hatóságok lefoglalják, és egy idő után állami tulajdonnak nyilvánítják, az NGO-nak való visszaszolgáltatás helyett.

A törvény értelmében a hajó kapitánya 3 évtől 10 évig terjedő börtönt kockáztat, ha nem engedelmeskedik az olasz hatósági és katonai hajók tiltó felszólításának. Ez az intézkedés azután került a csomagba, miután az olasz ügyészség augusztus elejénszabadon engedte a tiltás ellenére olasz partokon kikötő Carola Racketet, a Sea-Watch 3 civilhajó kapitányát.

A törvény engedélyezi a civilszervezetek előzetes hatósági lehallgatását az embercsempészekkel való kapcsolatok felderítésére. A hatósági fedőmunkára 2021-ig 3 millió eurót szánnak. Az idén 2 millió eurót, a következő években további 48 millió eurót különít el a római kormány az Olaszországban tartózkodó illegális bevándorlók kitoloncolására, származási országaikba való visszaszállításukkal.

Rovatok