Index Vakbarát Hírportál

Már legalább 200 ezer eurót osztott szét Németország titokzatos jótevője

2019. augusztus 6., kedd 21:25

"A súlyos beteg emberek haldoklásának megkönnyítése az emberség jele, és tiszteletet és elismerést érdemel" – írta a legutóbbi adománya mellé csatolt levelében Németország ismeretlen jótevője, aki ezúttal 100 ezer euró (32,5 millió forint) készpénzt adományozott egy hospice-nak az észak-németországi Braunschweigben.

Az MTI híre szerint a végstádiumú betegeket gondozó intézmény a Braunschweiger Zeitung nevű helyi lap közvetítésével kapott hétfőn egy zacskót, amely 200 darab 500 eurós bankjegyet tartalmazott. Az újságnál azt mondták: maguk sem ismerik az adományozót, és amúgy sem veszélyeztetnék a jótékonykodást esetleges indiszkrécióval, de a  titokzatos jótevő biztosította őket, hogy a pénz "adózott jövedelemből" származik.

A zacskó hátoldalán a Wundertüte (azaz: csodazacskó) felirat szerepelt, a szeretetház vezetője, Petra Gottsand pedig elmondta, hogy soha nem kaptak még ekkora adományt, a 100 ezer eurónyi összeg felhasználási módjáról később döntenek.

Az titokzatos adakozó az év eleje óta összesen már legalább 200 ezer eurót osztott szét hasonló módon, hol 20, hol 50 ezer eurót, már többször jelentkezett a lapnál adakozás miatt. Az újságnál úgy számolják, hogy az általa lefedett területen hat vagy hét felajánlás származhatott a névtelenséghez ragaszkodó adományozótól.

Egyelőre nem tudni biztosan, hogy a mostani jótevőnek köze van-e az évekkel ezelőtti ún. braunschweigi csodához, amikor karitatív intézmények kaptak pénzzel teli borítékokat. 2011 novembere és 2013 márciusa között 250 ezer euró összértékben kaptak borítékba helyezett készpénzt óvodák, ingyenkonyhák, egyházközségek, szociális projektek és rászoruló magánszemélyek.

Az akkori jótékonykodáshoz szintén volt köze a Braunschweiger Zeitungnak: az adományozó az újságból kivágott és a pénzhez mellékelt újságcikkekkel utalt arra, hogy mire szánja a segélyt.

Rovatok