Index Vakbarát Hírportál

Az ukrán elnök Putyint kéri, hogy ne öldököljék a katonáikat

2019. augusztus 7., szerda 11:29 | aznap frissítve

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnököt hívta telefonon a Donyec-medencei válságövezetben előző nap megölt négy ukrán katona ügyében. Az MTI beszámolója szerint arra kérte az orosz elnököt, hogy hasson a szakadárokra, hogy ne gyilkolják az ukrán katonákat.

Ez volt a nemrég megválasztott ukrán elnök második telefonbeszélgetése orosz kollégájával.

"Sürgősen felhívtam, azt mondtam, hogy ez nem hoz minket közelebb a békéhez. Arra kértem, hasson arra az oldalra (a szakadárokra), hogy vessenek véget embereink meggyilkolásának" - ismertette Zelenszkij sajtótájékoztatón.

Az ukrán elnök előzőleg a vezérkari főnökkel, a nemzetbiztonsági tanács vezetőjével és a harcoló katonai egységek parancsnokaival is tárgyalt az incidensekről. Az ukrán védelmi minisztérium kedden azt közölte, hogy négy ukrán katona meghalt, amikor az ellenséges erők tüzet nyitottak rájuk a válságövezetben.

És hogy miket mondott Putyin minderre? Az MTI egy későbbi beszámolója szerint azt, hogy a Donyec-medencei feszültség csökkentése érdekében elsősorban arra van szükség, hogy az ukrán hadsereg beszüntesse a lakott települések lövetését, ami áldozatokat szed a békés lakosság körében. 

Az orosz elnöki hivatal honlapján közzétett közlemény szerint Putyin a beszélgetés során hangsúlyozta, hogy nélkülözhetetlen a konstruktív párbeszéd a Donyec-medencei konfliktus részvevői - Moszkva felfogása szerint az ukrán kormányerők és a szakadárok - között, egyebek között a minszki összekötő csoport keretei között. "Hangsúlyt kapott, hogy fontos a július 21-én életbe lépett tűzszünet szigorú tiszteletben tartása, valamint a fegyveres erőknek és az eszközöknek a demarkációs vonaltól való visszavonása" - tette hozzá a közlemény.

Rovatok