Index Vakbarát Hírportál

Ciprus ötezer menedékkérő átvételére kérte az uniós országokat

2019. augusztus 7., szerda 17:25

Ciprus ötezer menedékkérő átvételére kérte a többi európai uniós tagállamot amiatt, hogy az országba egyre nagyobb számban érkeznek bevándorlók – írja az MTI Konsztantinosz Petridesz ciprusi belügyminiszter segélykérő üzenetére hivatkozva. 

Petridesz   az Európai Bizottságnak és több tagországnak is elküldött levelében azt írja:

Be kell vallanom, hogy a lehetőségeink és a forrásaink már rég kimerültek, és ezzel azt kockáztatjuk, hogy nem tudunk segíteni azoknak, akik valóban védelemre jogosultak.

Az Európai Unióban a népességhez viszonyítva a 850 ezer lakosú szigeten nyújtották be a legtöbb menedékkérelmet 2018-ban. Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat szerint tavaly 7610 ember folyamodott ilyen kérvénnyel a ciprusi hatóságokhoz, ez a 2017-es adatnál 70 százalékkal magasabb szám. A menedékkérők csaknem egynegyede egyébként szíriai állampolgár.

Az Európai Bizottság megerősítette, hogy megkapták a ciprusi belügyminiszter levelét, és hangsúlyozták azt is, hogy már jelentősen kiszélesítették a Ciprusnak szánt támogatást. "Az Európai Bizottság és az uniós ügynökségek azonban készen állnak arra, hogy szükség esetén további segítséget nyújtsanak" - tette hozzá a testület szóvivője.

Tavaly összesen több mint 580 ezren nyújtottak be menedékkérelmet a csaknem 500 millió lakosú EU-ban.

Rovatok