Index Vakbarát Hírportál

Ellenzéki képviselőjelölti bejegyzéseket utasított el az orosz Központi Választási Bizottság

2019. augusztus 7., szerda 18:58 | aznap frissítve

Elutasította a parlamenten kívüli orosz ellenzék ismert moszkvai személyiségeinek képviselőjelölti bejegyzését szerdán a szeptemberi fővárosi képviselő-testületi választásra a Központi Választási Bizottság - írja az MTI.

A korábbi elutasításokat felülvizsgáló testület szerint Dmitrij Gudkovnak, a Változások Pártja vezetőjének 298, Ljubov Szobolnak, az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa jogászának pedig 231 támogatói aláírás hiányzott a bejegyzéshez. A bizottság szerint a jelöltaspiránsok által beterjesztett szignók és személyi adatok egy része nem volt hiteles. A szeptember 8-án esedékes helyhatósági választásokon számos ismert ellenzéki indulását lehetetlenítették már el a hatóságok, emiatt tüntetések is voltak az orosz fővárosban, amelyeken több száz embert letartóztattak

A támogatói listák hitelességét elsőként a belügyminisztérium szakértői szűrték át, majd a jelöltaspiránsok által felbérelt független cég, a Verszija valódinak minősítette a tárca által kifogásolt aláírásokat, végül a Központi Választási Bizottság egy újabb ellenőrzést hajtatott végre. A két első írásszakértői vizsgálat eredményét az ellenérdekelt felek kölcsönösen nem ismerték el, a harmadik vizsgálattal kapcsolatban pedig az érintett ellenzéki politikusok azt kifogásolták, hogy azokra sem őket, sem a képviselőjelölteket nem hívták meg.

Az elutasított jelöltaspiránsok még megkísérelhetnek bírósági úton jogorvoslatot nyerni.

Rovatok