Index Vakbarát Hírportál

Kim Dzsongun: A rakétateszt figyelmeztetés volt

2019. augusztus 7., szerda 05:05

A keddi két rakétakísérlet figyelmeztetés volt az Egyesült Államoknak és Dél-Koreának, hogy hagyjanak fel közös hadgyakorlataikkal a Koreai-félszigeten és térségében, jelentette ki Kim Dzsongun észak-koreai vezető a helyi állami médiában. 

A KCNA észak-koreai hivatalos hírügynökség azt közölte, hogy új típusú, célra vezethető harctéri rakétákat próbáltak ki kedden, szerintük sikerrel, mert eltalálták a célként használt kis szigeteket a tengerben. Kim Dzsongun elégedett volt a kísérletekkel a hírügynökség szerint.

A dél-koreai hadsereg vezérkara szerint Észak-Korea az ország nyugati partjáról keleti irányba indított el feltehetőleg rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat, és ezek a Japán-tengerbe csapódtak. Két héten belül már négy rakétakísérletet hajtott végre az ország.

Észak-Korea kedden a tesztekkel szinte egy időben felrótta az Egyesült Államoknak és Dél-Koreának, hogy újabb közös hadgyakorlatukkal megsértik a vele megkötött diplomáciai megállapodásaikat.

A kísérletek előzménye, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea hétfőn elkezdte egy tervezett közös hadgyakorlatát, amelyet válságkezelési gyakorlatnak neveznek, és amely jórészt számítógépes hálózatokon folyik. Ezzel készítik elő rendes nyári közös hadgyakorlatukat, amelynek volumene jóval kisebb lesz, mint a korábbi években megtartott közös gyakorlatoké, ennek ellenére Phenjan kezdettől fogva hevesen tiltakozik ellene. Phenjan többször figyelmeztetett, hogy ha az idén is megtartják, akkor annak az észak-koreai nukleáris leszerelési programról szóló tárgyalások látják a kárát. (MTI)

Rovatok