Index Vakbarát Hírportál

Újabb videóval üzent a kínai vezetés: több ezer rohamrendőr csap szét a tüntetők között

2019. augusztus 7., szerda 14:10

Több ezer kínai rohamrendőr tartott gyakorlatot kedden Hongkong közelében, amit a legtöbben a pekingi vezetés üzeneteként értelmeztek a hongkongi tüntetők felé. A Hongkonghoz közeli Sencsenben tartott gyakorlatról készült videón a rohamrendőrök építőmunkások által hordott védősisakot és maszkot viselő „tüntetőkkel" néznek szembe, írja az AFP.

Miután a videón a tömeg hosszú botokkal támad a rendőrökre, azok pajzzsal szorítják vissza őket, és könnygázt is bevetnek.„Sencsenben minden rendőri erő minden pillanatban készen áll!" – írta a sencseni rendőrség a keddi gyakorlatról. Ebben állításuk szerint 12 ezer rohamrendőr vett részt.

Ez egy héten belül már a második olyan videó, amin az látszik, hogy a kínai biztonsági erők lecsapnak a tüntetőkre. A múlt héten a kínai hadsereg adott ki egy propagandavideót, amin katonák hadgyakorlatot tartanak Hongkongban.

A sencseni rendőrség ugyan azt állította, hogy a rendőrségi gyakorlatot a Kínai Népköztársaság október 10-i nemzeti ünnepére készültek fel, többen is arról találgattak, hogy ez a hongkongi tüntetőknek szólt.

Arra, hogy a kínai hadsereg hongkongi helyőrsége bevethető a tüntetések megfékezésére, az utóbbi időben történtek utalások kínai részről, de Hua Csun-jing külügyi szóvivő pénteken alaptalan és félelemkeltő szóbeszédnek nevezte ezt.

A rendőrség a vasárnapról hétfőre virradóra történt összecsapások miatt 44 embert vett őrizetbe. A rendőrök többször vetettek be könnygázt a demonstrálók ellen, akik egy-egy tömegoszlatás után újabb helyszíneken gyűltek ismét össze. A tiltakozók az általános sztrájkra szólító felhívásuk után hétfő kora reggeltől a közlekedést megbénító akciókba kezdtek.

Azért folytatják az akciókat, mert továbbra sem akar lemondani Carrie Lam hongkongi kormányzó, aki szerint a hónapok óta tartó tüntetéshullám fenyegetést jelent az egy ország, két rendszer elvére, valamint Hongkong fejlődésére és stabilitására. A hongkongi helyzetről itt írtunk bővebben>>>

Rovatok