Index Vakbarát Hírportál

Ötmilliónál is több embert fenyeget éhínség Zimbabwében

2019. augusztus 7., szerda 22:06

Ötmilliónál is több embert fenyegethet éhínség Zimbabwében 2020 elejére az országot sújtó aszály miatt - figyelmeztette a nemzetközi közösséget az ENSZ Világélelmezési Programja.

Az MTI által szemlézett felhívásban a szervezet arra kéri a tagországokat, hogy a katasztrófát megelőzendő biztosítsanak Zimbabwe számára egy 331 millió dolláros (96 milliárd forintos) sürgősségi segélyt.

Olyan emberekről beszélünk, akik valóban az éhínség szélére sodródnak, ha nem segítünk nekik. Olyan mértékű aszállyal állunk szemben, amilyent régóta nem láttunk. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy karba tett kézzel üljünk.

- mondta David Beasley, a Világélelmezési Program vezérigazgatója.

Zimbabwében az idei kukoricatermést tönkretette az aszály, majd jött a pusztító Idai ciklon, ami miatt több mint ezer ember vesztette életét a régióban (Zimbabwében 344 halott, Mozambikban 603 halott, Malawiban 56 halott).

Az ciklon pusztítása miatt a zimbabwei lakosság legalább harmada (mintegy 16 millió lakos) szorul élelmiszersegélyre a következő kukoricabetakarításig.

Emellett az országot súlyos gazdasági visszaesés is sújtja, az infláció például csaknem 200 százalékos, ezek is nehezítik azt, hogy az ott élő emberek hozzájussanak az alapvető élelmiszerekhez.

Az Idai ciklon több millió ember életére volt hatással Afrikában, a hatalmas vihar elől menekülők között pedig felütötte a fejét a kolera.

Rovatok