Index Vakbarát Hírportál

Pakisztán kiutasítja az indiai nagykövetet, felfüggeszti a kereskedelmet

2019. augusztus 7., szerda 17:46

Pakisztán alacsonyabb szintre helyezi diplomáciai kapcsolatait Indiával, miután Újdelhi úgy döntött, visszavonja Kasmír különleges alkotmányos státusát, jelentette be a pakisztáni nemzetbiztonsági bizottság.

A döntés értelmében kiutasítják India iszlámábádi nagykövetét, felfüggesztik a kétoldalú kereskedelmet Újdelhivel, és felülvizsgálják a kétoldalú megállapodásokat is.

Iszlámábád emellett bejelentette, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé viszi a vitatott hovatartozású terület ügyét. Az indiai külügyminisztérium egyelőre nem reagált az erről szóló bejelentésre.

A dpa német hírügynökség felidézte, hogy a múltban a két rivális atomhatalom a viszonyok elmérgesedésekor gyakran csökkentette kölcsönösen a diplomáciai képviseletén dolgozók létszámát, illetve korlátozta a diplomaták mozgásszabadságát, valamint a kapcsolatok szintjét.

A Lok Szabha (az indiai alsóház) kedden, a felsőház, a Rádzsa Szabha hétfőn hagyta jóvá Kasmír indiai fennhatóság alatt álló részének alkotmányos státusának visszavonását. Ezzel a kormányzati döntés törvényhozási oldalról teljes támogatást szerzett.

Az indiai kormány lépését a vitatott hovatartozású, himalájai Kasmíron Indián kívül szintén osztozó Pakisztán és Kína is hevesen ellenezte. Az egész konfliktus hátteréről, és a mostani döntés következményeiről itt írtunk bővebben>>>

Rovatok