Index Vakbarát Hírportál

Belföldi repkedésbe bukott bele a lengyel parlament házelnöke

2019. augusztus 8., csütörtök 15:48

A lengyel közvélemény nem fogadta jól Marek Kuchcinski gyakori, néhány esetben családtagjaival közös belföldi repülőútjait, ezért lemondott a lengyel parlament alsóházának elnöke, írja az MTI. 

Kuchcinski ellen az ellenzéki Polgári Platform bizalmatlansági indítványt nyújtott be, amiről pénteken szavaztak volna. A lengyel parlamnet alsóházának elnöke azonban önként lemondott még mielőtt a szavazásra sor kerülhetett volna. Így pénteken már az utódját választja meg az alsóház.

Marek Kuchcinski a lemondásakor hangsúlyozta: házelnökként nemcsak Varsóban, hanem vidéken és külföldön is tevékeny volt.

Mivel azonban a közvélemény negatív módon viszonyul hozzá, arra jutottam, hogy nem folytathatom a házelnöki munkát

- jelentette ki.

Kuchcinski lemondása kapcsán megszólalt a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Jaroslaw Kaczynski a repülőutakkal nemhogy törvénytelenül nem járt el, de még csak a "bevált szokásoktól" sem tért el. A PiS elnöke ennek ellenére bejelentette: pártja törvénytervezetet nyújt be a kormánygépek használatának szigorú szabályozásáról.

Marek Kuchcinskit július végén vádolták meg a sajtóban, azzal hogy belföldi - gyakran a választókörzetébe irányuló - útjai során  indokolatlanul használt kormánygépeket. A lengyel parlament irodája közzétette a házelnöki repülőutak listáit, melyeken 85 belföldi utat tartanak számon 2016 márciusa és 2019 júliusa között. Azt is közölték: 23 alkalommal a gépen tartózkodtak Kuchcinski családtagjai is.

Rovatok