Index Vakbarát Hírportál

Kommandósokat ejtettek túszul és éles lőszerrel lőttek a kirgiz exelnök testőrei

2019. augusztus 8., csütörtök 11:38

Mint arról szerdán beszámoltunk, a kirgiz rendőrség különleges alakulatai megpróbálták letartóztatni az ország korrupcióval vádolt exelnökét, Almazbek Atambajevet. Az akció véres összetűzésbe torkollott, miután a volt elnök testőrei szembeszálltak a kommandósokkal, visszaverték a rohamukat, és hatot közülük túszul ejtettek. Az incidensben az egyik kommandós életét vesztette, 52-en pedig megsérültek.

Az MTI szerint a volt államfő hívei csütörtök délutánra tüntetést szerveznek az ország fővárosába, Biskekbe a kirgiz parlamentnek és az elnöki hivatalnak helyet adó épület elé. Atambajev a médiának azt nyilatkozta, hogy a háza előtti szerdai incidens "halottjának és sebesültjeinek a vére Szooronbaj Dzsejenbekov hivatalban lévő államfő lelkén szárad".

Szooronbaj Dzsejenbekov az ország nemzetbiztonsági tanácsának csütörtöki ülésén kijelentette, Atambajev durván megsértette az alkotmányt és az ország törvényeit azzal, hogy fegyveres ellenállást tanúsított, amikor le akarták tartóztatni. A testület szerint a kommandósok gumilövedékeket és más eszközöket vetettek be, a rendőröket viszont éles lövedékekkel lőtték Atambajev háza felől. Az alábbi videón az első lövések eldördülése hallható.

Az AFP szerint az ex-elnök védelmében több száz híve is részt vett, akik kövekkel dobálták a kommandósokat, illetve barikádokat emeltek és gumiabroncsokat égettek, hogy távol tartsák a biztonsági erőket.

A kirgiz parlament június végén megfosztotta mentelmi jogától Atambajevet, aki 2011-2017 között volt elnök. A hatóságok egyebek között azzal vádolják, hogy korrupcióba keveredett a biskeki hőerőmű korszerűsítésével összefüggésben, törvénytelenül tett szert földtulajdonra, illetve hatalmával visszaélve bűnbandák vezetőinek nyújtott védelmet.

Csütörtökön rendkívüli ülésre hívták össze a parlamentet a kiéleződött helyzet miatt, a volt államfő hívei pedig tüntetésre készülnek.

Frissítés 13:20-kor: Az MTI híre szerint újabb rohamot indítottak a kirgiz biztonsági erők csütörtökön Almazbek Atambajev volt elnök háza ellen a Biskek melletti Koj-Tas faluban. Az  exelnök stábjának közlése szerint még egy roham indult a rezidencia ellen, fegyverropogás hallatszik, hang- és villanógránátokat vetnek be. A volt államfő hívei kövekkel és botokkal próbálnak szembeszállni a biztonságiakkal.

Rovatok