Index Vakbarát Hírportál

Luxemburg lehet az első európai ország, ahol legalizálják a kannabiszt

2019. augusztus 8., csütörtök 12:43

A marihuána legalizálásáról szóló tervezetből két éven belül lehet törvény, írja a Politico. A kannabisz egyelőre csak néhány országban, többek között Kanadában, Uruguayban és 11 amerikai államban legális.

Etienne Schneider egészségügyi miniszter szerint legfőképpen egészségügyi okok vezettek a tervezethez, ugyanis a hercegségbeli fiatalok a feketepiacról szerzik be a füvet, ott azonban lehetetlenség ellenőrizni a marihuána minőségét, illetve fennáll a kockázat, hogy hozzájutnak veszélyesebb szerekhez is. Schneider azt nyilatkozta, hogy

az ország elmúlt 50 évben folytatott drogpolitikája kudarcot vallott, mivel a drogok betiltása csak még hívogatóbbá tette azokat a fiatalok körében.

A törvénytervezet szabályozott keretek között legalizálná a teljes kannabiszpiacot. Az előállítást és a terjesztést egy állami ügynökség felügyelné, és csak 18 éves kortól lehetne legálisan füvet fogyasztani az országban. A Guardian szerint ráadásul a 12-17 évesek sem lehetnének büntethetőek, amennyiben 5 grammnál kevesebb marihuánát találnának náluk.

Azonban nagy valószínűséggel csak luxemburgi állampolgárok vásárolhatnának kannabiszt, mivel a törvény beterjesztői félnek, hogy országuk a drogturisták célpontjává válna, ha külföldiek is hozzájuthatnának a szerhez legálisan. 

Rovatok