Index Vakbarát Hírportál

Atomtöltet hordozására is képes orosz bombázókat fogtak Alaszka partjainál

2019. augusztus 9., péntek 11:25

Tengeren és levegőben is elég gyakoriak a belvillongások az orosz és az amerikai hadi erők között, ennek a legújabb fejezete épp Alaszka partjainál zajlott le helyi idő szerint csütörtök reggel, amikor amerikai és kanadai vadászgépek két orosz Tu-95-ös bombázót fogtak el, közölte a Sky News az észak-amerikai légvédelmi parancsnokság, angol rövidítése alapján leginkább csak Noradként ismert szervezet tájékoztatása alapján.

Amerikai részről két F–22 Raptor lopakodó vadászgép, a kanadai oldalról pedig két CF-18-as Hornet vett részt a két, atomtöltet hordozására is alkalmas orosz bombázó elfogásában a Beaufort-tenger fölött, miután az orosz gépek beléptek az alaszkai és kanadai légvédelmi azonosítási zónába, ami nagyjából 321 km-re nyúlik a tengerbe Alaszka nyugati partjaitól.

Mind az Egyesült Államok, mind Kanada elvárja, hogy a térségbe belépő repülők azonosítsák magukat – az elfogásból ítélve ez most nem történt meg.

Ez egyébként már a második alkalom augusztusban, hogy a térségben orosz repülőt figyeltek meg, augusztus 1-jén két Tu-142-es (a Tu-95-ös tengerészeti módosított verziója) közelítette meg Alaszkát. Ezek egyébként tengeralattjárók felderítésére és megsemmisítésére alkalmas repülők. Sem akkor, sem a mostani esetben nem sértették meg az orosz gépek az amerikai és a kanadai légteret, tette hozzá a Norad.

Rovatok