Index Vakbarát Hírportál

Befejeződött a NATO-hadgyakorlat Grúziában

2019. augusztus 9., péntek 16:46

Véget ért az Agile Spirit 2019 (nagyjából: "tettre kész szellem") elnevezésű NATO-hadgyakorlat Grúziában. Az orfolói katonai gyakorlóterületen Mamuka Bakhtadze grúz miniszterelnök részvételével zárták le a július 27-től augusztus 9-ig tartó gyakorlatot. A műveletekben több mint 3000 katona vett részt tizennégy országból, a grúzok mellett amerikaiak, belgák, bolgárok, britek, görögök, lettek, litvánok, montenegróiak, norvégok, lengyelek, románok, törökök és ukránok.

Az Agile Spirit hadgyakorlatokat 2011 óta minden évben megtartják, az idei jelentősen nagyobb volt a 2018-asnál, amelyen csak 237 NATO-katona vett részt.

Az Oroszország déli határának közvetlen közelében megtartott erődemonstráció egyértelmű jelzés Putyin elnök számára,

hogy Grúzia - amit 2008 augusztusában lerohant az orosz hadsereg, és amelynek két tartománya máig orosz megszállás alatt áll - a NATO védelmét élvezi. Az ország teljes nyugati integrációra törekszik, bár ezt fekvése és határainak rendezetlensége kétségessé teszi.

"A grúz nép civilizációs választást hajtott végre, ami azt jelenti, hogy az ország teljes integrációra törekszik az európai és észak-atlanti szövetségi rendszerekbe. Ez a választás népünk szuverén döntése, ami nem irányul senki ellen. A hadgyakorlat elősegíti, hogy nagyobb és teljesebb kompatibilitás legyen Grúzia, az Egyesült Államok és partnerei között, valamint lehetővé teszi a stabil és biztonságos körülmények fenntartását a fekete-tengeri térségben"

- mondta záróbeszédében a grúz kormányfő.

Rovatok