Index Vakbarát Hírportál

Burkában tüntettek a burkatilalom ellen

2019. augusztus 9., péntek 20:39 | aznap frissítve

Burkában tüntettek a hollandiai Hágában a burkatilalom ellen. A felvonuló muszlim nők a hónap elején életbe lépett rendelkezés ellen tiltakoztak, ami megtiltja az arcot teljesen eltakaró ruhadarabok viselését az iskolákban, a közösségi közlekedésben, a kórházakban és a közhivatalokban is.

A kategóriába beletartozik a csak a szemet szabadon hagyó nikáb és a szemeket is hálószerű anyaggal eltakaró burka, valamint a símaszk és a motoros bukósisak is – az arcot szabadon hagyó, csak a hajat és részben a homlokot eltakaró hidzsáb – amit a muszlim nők közül jóval többen hordanak az említett ruhadaraboknál – viszont nem.

A törvény arra kötelezi a köztisztviselőket és a tömegközlekedés dolgozóit, hogy szólítsák fel az arcukat eltakarókat a ruhadarab levételére. Ha erre nem hajlandók, a burkát viselőket felszólíthatják, hogy hagyják el az épületet, illetve a járművet. Amennyiben ezt is megtagadják, a rendőrséghez lehet fordulni.

Egyes holland közlekedési társaságok szerint viszont a gyakorlatban nem alkalmazható a törvény, mivel fennakadásokat okozhat a szolgáltatásban,

így inkább arra utasították alkalmazottaikat, hagyják figyelmen kívül az új rendelkezést.

A törvény bevezetését még 2005-ben vetette fel Geert Wilders, a bevándorlásellenes holland Szabadságpárt vezetője, tavaly júniusban pedig a holland parlament meg is szavazta. Nem ők az elsők ezzel Európában: Franciaországban már 2011-ben betiltották a teljes arcot eltakaró fátylat, Németországban pedig egyes tartományokban vannak részleges tilalmak érvényben.

(Borítókép:  Niels Wenstedt / AFP)

Rovatok