Index Vakbarát Hírportál

Háromnapos tüntetés kezdődött a hongkongi repülőtéren

2019. augusztus 9., péntek 09:14

A hongkongi tüntetők háromnapos tüntetésbe kezdtek a helyi repülőtéren néhány nappal azután, hogy általános sztrájkot hirdettek. 

A hatóságok által nem engedélyezett tüntetést a repülőtér érkező termináljában kezdték meg, hogy a külföldiek figyelmét is felhívják az akcióra. Ahogyan azt a Reuters élő közvetítésében is látni lehet, meglehetősen sokan gyűltek össze, és leültek a terminál közepén, többen transzparenseket tartottak a magasba.

 A terv az, hogy egész hétvégén a repülőtéren maradnak. 

Közben Kína újabb videóval üzent a demonstrálóknak, melyen a kínai rendőrök éppen tömegoszlatást gyakorolnak. A múlt héten a kínai hadsereg adott ki egy propagandavideót, amin katonák hadgyakorlatot tartanak Hongkongban.

A helyiek azért folytatják az akciókat, mert továbbra sem akar lemondani Carrie Lam hongkongi kormányzó, aki szerint a hónapok óta tartó tüntetéshullám fenyegetést jelent az egy ország, két rendszer elvére, valamint Hongkong fejlődésére és stabilitására. A hongkongi helyzetről itt írtunk bővebben. A hónapok óta tartó tüntetéssorozat egy kiadatási törvénytervezet miatt indult, melynek bírálói szerint lehetővé tenné a kínai pártállami hatóságoknak, hogy Hongkongban is utolérjék a rendszer ellenségeit. 

Rovatok