Index Vakbarát Hírportál

Montenegróban is lesz dohányzási tilalom

2019. augusztus 9., péntek 19:07 | aznap frissítve

Montenegró tovább szigorította a dohányzási törvényét, az új rendelet értelmében augusztus 14-től tilos lesz a dohányzás minden olyan nyilvános helyen – a kaszinók kivételével –, ahol ételeket és italokat árusítanak – adta hírül a montenegrói közszolgálati tévére hivatkozva az MTI.

Az új szabályozás kizárja azt a korábbi lehetőséget is, hogy a vendéglátóhelyek külön díj ellenében részleges mentességet kaptak a tilalom alól. A középületekben lehetőség lesz a dohányzásra, de a dohányosok számára külön helyiséget kell kialakítani.

Kenan Hrapovic egészségügyi miniszter szerint a 2004-ben elfogadott dohányzási törvény nem hozta meg a várt eredményt, 2012-re ugyanis 4,4 százalékkal nőtt a dohányosok száma. Montenegróban évente négyszáz ember betegedik meg tüdőrákban, az ilyen betegek gyógyítása egy 2015-ös felmérés szerint fejenként 70 ezer eurójába (22,2 millió forint) kerül az államnak. A közvélemény-kutatások rámutatnak, hogy a felnőtt lakosság 35 százaléka dohányzik Montenegróban, köztük egyre több kiskorú is cigarettázik. Jelenleg lakosságarányosan Montenegró a hatodik a világon a tüdőrákos esetek számát tekintve.

Jelenleg hét európai országban van teljes dohányzási tilalom a vendéglátóhelyeken, köztük Magyarországon (továbbá Nagy-Britanniában, Írországban, Görögországban, Bulgáriában, Máltán, Spanyolországban), és 17 országban van valamilyen mértékű tiltó szabályozás.

Rovatok