Index Vakbarát Hírportál

Külföldi befolyástól fél a német újságírót letartóztató Kreml

2019. augusztus 9., péntek 15:27

Belügyekbe való beavatkozással vádolta meg az amerikai diplomáciát az orosz külügyminisztérium, írja az MTI. Moszkva pénteken adott ki közleményt arról, hogy az Egyesült Államok konzuli osztálya Twitter-bejegyzésben hívta fel a figyelmet az augusztus eleji, nem engedélyezett ellenzéki tüntetés útvonalára.

A konzuli osztály ugyanis egy térképet állított össze az ellenzéki menet útjáról, és felhívták az amerikai turisták figyelmét arra, kerüljék el a tüntetést, és ne vegyenek részt rajta.

Mindezt Moszkvában azonban a nem engedélyezett tüntetés melletti agitációként és az orosz belügyekbe való beavatkozásként értelmezték, az ábrát ugyanis szerintük a szervezők állították össze. Emiatt be is kérették Tim Richardson amerikai követtanácsost.

Marija Zaharova, az orosz külügy szóvivője korábban azt mondta, a tiltakozó menet útvonalát percnyi pontossággal írták le, az amerikai követség pedig kommentálta is annak következményeit. Zaharova német újságírókat is megvádolt azzal, hogy az akcióban való nyílt részvételre buzdítottak:

szerintük a német Deutsche Welle a tudósításaival szintén az orosz belügyekbe avatkozik bele.

Ha pedig folytatják a „megengedhetetlen” eljárást, Oroszország lépéseket fog tenni ez ellen, ezt pedig közölték a moszkvai német nagykövetséggel is. 

Az orosz nyelven is igen aktív német Deutsche Welle (DW) ugyanis tényleg részletesen beszámol az ellenzék tüntetéseiről – olyannyira, hogy egyik munkatársukat rövid időre le is tartóztatták egy július végi demonstráció során.

A DW újságírója, Szergej Dik egyike volt annak a közel ezer embernek, akiket letartóztattak a tüntetés során. Hiába próbálta bizonyítani papírokkal, hogy ő tényleg újságíró, a rendőrök szerint azok „csak értéktelen iratok” voltak, így inkább bezáratták egy napra.

Nem ez volt az első eset, amikor egy tüntetésen dolgoztam. Tudtam, hogy történhetnek ilyen dolgok

– mondta el a német médiumnak. A Deutsche Welle szerint összefüggésben állhat az eset Zaharova vádjaival, de a főigazgató Peter Limbourg elfogadhatatlannak tartja ezeket:

Amikor tüntetésekről tudósító újságírókat résztvevőknek nyilvánítanak, az nemcsak a sajtó szabadságának nyilvánvaló megsértése, hanem egyenesen rendőrállami viselkedés.

Moszkvában július 14. óta minden szombaton tüntetések voltak, amelyeket a szeptemberi helyhatósági választásból kizárt ellenzéki jelöltaspiránsok szerveztek. A hivatalos adatok szerint a két legutóbbi megmozduláson közel 1700 embert vettek őrizetbe: közülük több száz résztvevőt pénzbírsággal büntettek, többtucatnyian pedig adminisztratív letartóztatásba kerültek.

Szombaton újabb, ezúttal a hatóságokkal előre egyeztetett tüntetés is lesz az orosz fővárosban.

Rovatok