Index Vakbarát Hírportál

Kilenc hónap után szabadult Szíriából a kanadai férfi

2019. augusztus 9., péntek 17:20 | aznap frissítve

Visszanyerte szabadságát pénteken az a kanadai férfi, aki még tavaly novemberben utazott Szíriába, írja az MTI. Kristian Lee Baxter a Bejrútban rendezett pénteki sajtótájékoztatón elmondta, azt hitte, hogy örökre Szíriában ragad. 

Nem tudtam, bárki tudja-e, hogy életben vagyok

– tette hozzá.

A Kanada nyugati, Brit Columbia tartományában lakó 44 éves férfi a Huffington Post kanadai kiadása szerint azután utazott Szíriába, hogy barátnőjének Pennsylvaniában élő sógora meghívta egy libanoni határhoz közeli faluba, melyet rendszeresen látogatott. Baxter Bejrútba tartó repülőútján elkeverték a bőröndjét, ami csak később érkezett meg. A sofőr, akit a sógor szervezett le neki, megígérte, hogy visszamegy a repülőtérre a csomagért, miután átszállította a férfit a határon a faluba, ám nem tért vissza. 

Amikor Baxter visszament a határhoz érdeklődni a sofőr hollétét illetően, azt a választ kapta, hogy a férfit letartóztatták, miután Baxter bőröndjében egy fémdetektort találtak. Anyja szerint Baxter „törirajongó”, aki hobbiból használta a fémdetektort. Arról viszont nem tudott, hogy tilos bevinni Szíriába. A férfi öt nappal később, december 2-án barátnője sógorának ellenkezése ellenére újra visszament a határhoz, annak reményében, hogy ha elismeri, hogy övé a bőrönd, a sofőr kiszabadulhat. A kanadai férfiről ezután egészen péntekig csak annyit lehetett tudni, hogy valószínűleg őrizetbe vették. Utolsó üzenetét december 1-jén küldte el édesanyjának.

Baxter kiszabadításában nagy szerepet játszott Abbász Ibrahim, a libanoni hírszerzés vezetője, aki múlt hónapban egy amerikai utazó kiszabadításában is részt vett. Kanada bejrúti nagykövete leszögezte, további információt nem szolgáltathatnak az esetről.

Rovatok