Index Vakbarát Hírportál

Milliárdokkal támogatták a németek a brazil esőerdők megmentését, de hiába, most felfüggesztik

2019. augusztus 10., szombat 18:04 | aznap frissítve

A német kormány időlegesen felfüggeszti az Amazon Fund támogatását, miután az esőerdők védelmére létrejött alap óriási támogatásának nincs eredménye az utóbbi időben. Sőt, Brazíliában Jair Bolsonaro elnök hivatalba lépése óta újra hatalmas területeket kezdtek kiirtani a Föld tüdejének nevezett régióban.

Csak júliusban két Berlinnyi területen vágtak ki fákat Brazíliában. A Tagesspiegel című német lapnak Svenja Schulze német környezetvédelmi miniszter nyilatkozott, aki szerint az új brazil politika miatt kétséges annak valószínűsége, hogy 0-ra csökkentsék az illegális fakitermelést az országban.

Németország első lépésben felfüggeszti a 35 millió eurónyi befizetését az alapba (11,4 milliárd forint). Az úgynevezett Amazon Fund keretében Norvégiától, Németországtól és más országok civil szervezeteitől több százmillió euró érkezik évente az Amazonas és környéke védelmére. A német kormány az alapba eddig 55 millió eurót fizetett be, Norvégia 8 milliárd koronát (260 milliárd forintot), írja az MTI.

A pénzből nemcsak az esőerdők kitermelését akarják leállítani, hanem újraerdősítést is finanszíroznak vele, valamint az őslakosokat is ebből támogatják.

Kiderült azonban, hogy Bolsonaro azt tervezte, hogy a pénzt a földművesek kártérítésére is használják.

A minisztérium szerint felül kell vizsgálni Németország további szerepét az Amazon Fundban. Az alap 2008-as létrehozása óta a fakitermelés és erdőirtás mértéke jelentősen mérséklődött, az új brazil elnök, Jair Bolsonaro hivatalba lépése óta azonban a trend megfordult. Sőt Bolsonaro szerint "Brazília belső ügyeibe való beavatkozás" a fakivágások körüli vita.

Bár Bolsonaro kormánya a párizsi klímaegyezmény keretében arra kötelezte magát, hogy 2030-ra nullára csökkentik az illegális fakitermelés mértékét és nagy kiterjedésű erdősítésbe kezdenek, a valóság egészen más. Bolsonaro egyik legnagyobb támogatója a mezőgazdasági lobbi. Az elnök nem jelöl ki újabb természetvédelmi területeket, további erdőirtásokra ad engedélyt, és erőteljesebb mértékben kívánja hasznosítani az Amazonas régióját.

Júliusban a fakitermelés mértéke az egy évvel korábbihoz képest 278 százalékkal emelkedett.

Az Amazonas-régió nagy területeit használják haszonállatok tenyésztésére és takarmánynövények termesztésére. Az elmúlt 50 évben az esőerdő 17 százaléka tűnt el. A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy amennyiben a veszteség mértéke eléri a 20-25 százalékot, a Föld zöld tüdeje hatalmas szavannává változhat.

Rovatok