Index Vakbarát Hírportál

Élőben közvetítette az orosz ellenzéki politikus, amint rohamrendőrök törnek be a lakásába

2019. augusztus 10., szombat 14:52 | aznap frissítve

Őrizetbe vette a rendőrség szombaton egy tiltakozó megmozdulás előtt Ljubov Szobol orosz politikust, Alekszij Navalnij ismert ellenzéki politikus szövetségesét - jelentették közösségi portálok.

Szobol a Twitter-oldalán tudósított saját őrizetbe vételéről. A közel két és fél perces videofelvételen azt mondja, a hatóságok meg akarják akadályozni, hogy eljusson a tüntetésre. Közli, hogy nem adja fel, és folytatni fogja a politikai tevékenységét, nem fogják őt megfélemlíteni. A felvétel végén látható, amint a rohamrendőrök betörik lakása ajtaját, és belépnek a helyiségbe - írta az MTI. 

Az orosz belügyminisztérium adatai szerint mintegy hétezer tüntető gyűlt össze szombaton Moszkva belvárosában, hogy koncerttel egybekötött nagygyűlésen biztosítsa támogatásáról a moszkvai városi önkormányzati választásokon induló független jelölteket. Az AfP civilek alapján azt írja, hogy 

40 ezren tüntetnek Moszkvában, azóta nem volt ekkora demonstráció, hogy Vlagyimir Putyin 2012-ben visszaült az elnöki székbe. 

Rég volt ekkora tüntetés- és állami erőszakhullám Oroszországban, mint az elmúlt hetekben. A helyi választási bizottság elutasította, hogy független jelöltek indulhassanak a szeptemberi önkormányzati választásokon, mire ellenzéki politikusok és szimpatizánsaik tüntetni kezdtek, a rendőrség pedig százával tartóztatja le a résztvevőek. Az eseményekről itt írtunk bővebben

Rovatok